Geleceğe inancını zafere dönüştürdü

Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmış ve Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır.

Bu tarih, önemli bir simgedir. Çünkü sadece askeri anlam taşımamaktadır.

O tarihte Mustafa Kemal'in güveneceği bir ordusu zaten yoktu. Yalnızca halkına ve onun bağımsız yaşama arzusuna güvenmekteydi.

Bu güven ve geleceğe inancı sayesinde inanılmaz bir mücadeleyi başlatma cesareti buldu. Bu sayede o günlerede çılgınca görülecek bir yola koyuldu.

Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda ilerledi.

Sözünü ettiğimiz geleceğe inanç harcı, her yıl 19 Mayıs günü coşkuyla kutladığımız Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın nüvesini oluşturmuştur.

Atatürk  bunu Gençliğe Hitabesi'nde ne güzel vurgulamıştır:

"Ey Türk gençliği!

Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur."

Türk milletinin, Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor ba,yramı kutlu olsun.

***

57. Alay efsanesi

Mustafa Şamil'in kökleri Çerkezya'dan. Daha da ilerisi bu özerk cumhuriyetin başkenti Nalçık'a dayanır.

Bu Çerkezlerin egemen olduğu oluşumun bize dayanan ilk ferdi Fatma Seher'dir, yani ata ninem.

Rus mezaliminden kaçıp Kefken'den Türk topraklarına sığınmaları ilk göçleri.

Bu nakil iki etapta tamamlandı. İlki Ömerli-Beykoz. Daha sonra Eyüp-İslambey.

Anneannem ve ablası Şahende Balyemezler'le devam eder. En önemli fark ata ninemin idadi mezunu olması. O günden sonra Feshane denilen askeri dikimevinde genel müdür yardımcılğına kadar yükselmiştir

Diğer faktörler

Tırmanışındaki genel etken disiplini ve çalışkanlığıdır.

Kefken'e çıkanlardan 6'sı Çanakkale'de hakka yürümüştür. 4'ü 57. Alay Şehitliği'nde yatıyor. 2'si ise ağır yaralı halde geldikleri İstanbul'da Tokmaktepe mezarlığında medfunlar. 6 savaşçı, büyük önderin "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum" şeklindeki talimatını gözlerini kırpmadan yerine getirdiler.

Sonrası

Ata ninem, üstüne devletin tapuladığı Ömerli Barajı havzasındaki toprakların ilk sahibidir. Bunları şehit çocuklarına bıraktı. Ailemizden sadece 1 kişi hak iddiasında bulunup bu arazilerin geri alınması için dava açtı. Sonuç alamadan kendi de vefat etti, öbür tarafa gitti.

O şehitlerin yetimlerinden olup  Hakk'a yürüyen 3'ünün çocukları Darüşşafaka'ya alındılar. Mezun olup üçü de lise öğretmkeni çıktı. Her bayram ata ninemi ziyarete gelirlerdi. Anneannemi de ziyaret ederlerdi. Tabi çoluk çocuklarıyla birlikte. Hâlâ bağımız olanlar var. Bunlardan birinin, Vefa Lisesi'nde fen dersleri veren Orhan Taşkın'ın bana da ders verdiğini unutmam. Bir de ata nineme "Hala, hala" diye seslenişini.

Utanç

Yıllar sonra bir grup CHP'linin Çanakkale'ye gidişini hatırlarım. Bunlardan bir kısmı Papirüs Bar solcularıydı. Kafayı çekip çekip 57. Alay Şehitliği'ne tesaşür etmeleri büyük rezaletti. Bence bu iğrençliği örtmek mümkün değildir.

Bin aydan daha hayırlı bir gece

Ramazan ayının son günlerini yaşarken Kadir Gecesi'ne de kavuştuk. Bu gece çok değerlidir. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim, peygamberimize inmeye başlamıştır. Kadir Gecesi'nden söz eden Kadir Sûresi Mekke'de inmiştir, 5 âyettir. Sûrede, Kadir Gecesi'nden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne inişinden bahsedilir.

Dolayısıyla bu gecenin değerini anlayabilmemiz için bundan daha uygun bir zaman düşünülebilir mi?

Tüm Türk-İslam aleminin Kadir gecesi mübarek olsun

Günün sözü

Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir. Mustafa Kemal Atatürk

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002.jpg

Yazarın Diğer Yazıları