Gelecek hâlâ Avrasya'da mı?

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'de şimdilerde de Kuzey Irak'ta teröristlere karşı amansız bir şekilde mücadele verirken, 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi, bu yıl 40'tan fazla ülkeden beş yüze yakın devlet adamı, akademisyen, iş ve din insanlarının bir araya gelmesiyle yine dikkatleri çekiyor.

Düzenlenecek oturumlarda; barıştan diyaloga, uluslararası anlaşmazlıklardan teröre, konular teknolojinin artan etkisiyle siyasetin durağan yapısı içinde ele alınırken, akıllı şehirlere yönelen teknolojik bakış, duruş da bu çerçevede gündeme getiriliyor.

Ayrıca 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde interaktif bir çalıştayda gençlerin gelecek ile ilgili düşünceleri, endişeleri, öğrenmek arzuları da değerlendiriliyor.

Bu çalıştayda siyasetçi, akademisyen, dini liderler ve gençler yan yana geliyor.

21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde; "Dijital Dönüşümün Toplumsal Eşitlik Kültürüne Etkileri, Ezber Bozan Kadınlar" konulu bir paralel oturum da yer alıyor.

 Bu arada, Müjgan Suver'in başarıyla organize ettiği kadınlar ile ilgili panellerden biri daha bu yıl gerçekleşiyor.

 "Ezber Bozan Kadınlar", oturumunda teknoloji, akademi, siyaset, moda, sanat, medya, sivil toplum dünyasından uzman ve liderler, görüşlerini sunuyor.

Makedonya'nın, Bosna-Hersek'in ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı düzeyinde katılacağı 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde Arnavutluk, Romanya, Letonya, Moldova ve Hırvatistan ise önceki Cumhurbaşkanları ile temsil ediliyor.

Bosna-Hersek ve Kosova'nın Meclis Başkanları da 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde hazır bulunuyor.

Türkiye'nin aydınlık zirvesi

Uluslararası alanda sivil inisiyatifler arasında kabul gören bir birliktelik olarak adlandırılan Avrasya Ekonomi Zirvelerinin yirmi birincisini değerlendiren Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, zirvede önemli konulara değiniyor:

"Avrasya Ekonomi Zirveleri, Türkiye'nin aydınlık yüzü olarak nitelendirilmektedir. Bu yıl gerçekleştireceğimiz 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde 'Çağımızın İkilemi-Teknoloji mi Politika mı?' başlığı altında yerinde sayan siyaseti, sınırları aşıp giden teknolojiyle birlikte ele alacağız.

Yıllar önce "Gelecek Avrasya'dır" demiştim. Evet geleceğimiz Avrasya'dadır.

Ancak bu gelecek Batı ile şekillenerek, Batı değerleriyle birlikte o coğrafyaya intikal ettiğinde bunun bir kıymeti olacaktır.

Avrasya'nın varlığı; Bir Yol, Bir Kuşak projesiyle veyahut da tarihi ismiyle İpek Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesiyle şekillendiğinde burada oluşacak sinerji AB'nin gücü ve potansiyeli çerçevesinde olacaktır.

Ancak bu potansiyele ulaşılmasının ilk ve olmazsa olmaz şartı Batı değerleridir. Yani hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve küreselleşmenin sınırsızlığıdır.

21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin tanıtım açısından önemli bir buluşma merkezi olduğunu kabul ediyorum. Zira başımızda bulunan terör belasıyla uğraşmamızı; yabancı ülkeler, ülkemize karşı haksız ve yersiz değerlendirmektedirler.

Bunun doğru gerekçeleriyle yabancı konuklara anlatılması konusunun önemi üzerinde duruyorum. 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni bugünün şartları içinde bir fırsat olarak telakki ediyorum.

Zira, yurdumuza Zirvemiz vesilesiyle yabancı ülkelerden teşrif edecek şahsiyetlere, Türkiye'mizin teröre karşı ortaya koyduğu haklı mücadelesini, vizyonunu ve sahip bulunduğu yüksek değerleri anlatma açısından 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi uygun bir platform oluşturacaktır.

Tanıtımın önemine ve gerekliliğine inanan biri olarak belirtmek isterim ki, meselenizi anlatmak, izah etmek en az haklı oluşunuz kadar önemlidir. Dolayısıyla bizim oluşturduğumuz etkinlikler gibi platformlar, bir fırsattır. Bu fırsatı, 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde değerlendirelim, diyorum."

Dr. Suver'in belirttiklerine katılmak ve hatta candan desteklemek başta medya olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlara düşüyor.

Gerçekten de, bu tür zirvelerin tam anlamıyla desteklenmesi gerekiyor.

Nitekim, Türkiye'nin diğer dünya ülke ve kuruluşlara karşı, "Avrasya kozunu" kullanmasının yollarını bulmasının gerekliliği önümüzde duruyor.

Yazarın Diğer Yazıları