Geliri düşen ilaç firmalarından 2021 yıl zammı yolda

Geliri düşen ilaç firmalarından 2021 yıl zammı yolda
Aralarında Covid-19 aşısını üreten Pfizer ile Sanofi ve GlaxosmithKline'ın da bulunduğu ilaç firmalarının yılın ilk gününden itibaren ABD'de 300'den fazla ilacın fiyatına zam yapmaya hazırlanıyor

Korona virüs salgınından dolayı azalan doktor muayeneleri ve diğer hastalıklar için ihtiyaç duyulan ilaçlara talebin düşmesi ilaç firmalarını fiyatları arttırmaya itti. 
Reuters'ın haberine göre sağlık sektöründe hizmet veren 3 Axis adlı danışmanlık bürosu firmaların fiyatlandırma politikalarına ilişkin verileri inceledi. YÜZDE 10'LA SINIRLI
Buna göre ilaç üreticileri fiyat artışını yüzde 10 ile sınırlı tuttu. En büyük ilaç firmalarının başında gelen Pfizer ile Sanofi'nin zam oranının yüzde 5 veya altında olduğu açıklandı. Ocak ayının ortalarında zamlarla ilgili açıklama yapılması bekleniyor.
SATIŞLAR AZALDI
Sağlık kuruluşlarında Covid-19 riskinin daha fazla oluşu, doktorların daha az hasta kabul edişi, bazı kliniklerin sadece acil hastalara yönelmesi reçeteli ilaç satışını azalttı. Firmalar bu kaybı zamlarla kapatmayı hedefliyor. 3 Axis'in verilerine göre ilaç firmaları 2020 yılında 860 ilaca ortalama yüzde 5 zam uyguladı. 2015'ten bu yana zamdan etkilenen ilaç sayısının yanı sıra fiyat artışının yavaşladığı belirtiliyor.