Gemilerin boğazlarda bekleme süreleri değişiyor

Gemilerin boğazlarda bekleme süreleri değişiyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türk Boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerin zorunlu gereksinimlerini karşılamak üzere bekleme sürelerinin 2 günden 7 güne çıkaracak mevzuat değişikliğinde sona gelindiğini açıkladı.

Sektörün gelişmesi ve kalkınması için çok önemli düzenlemeler yaptıklarına işaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Yeşil Liman Sertifika Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerin zorunlu gereksinimlerini karşılamak üzere bekleme sürelerini 2 günden 7 güne çıkaracak mevzuat değişikliğinde sona gelmiş bulunuyoruz. Bu sorunu da kısa sürede halledip, beklentileri karşılayacağız.” dedi.

“ULUSLARARASI ÇERÇEVELER BELLİ”

Turhan, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin, “Akdeniz, altıyla üstüyle birilerinin ne arka bahçesidir ne ön bahçesi. Ülkelerin sınırları, egemenlik hakları ve uluslararası çerçeveler belli. Buna rağmen bize, ‘Orada ne işiniz var?’ deme cüretinde bulananlara, tek kelimeyle ‘Hakkımızı yedirtmeyiz.’ diyoruz.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin egemenlik haklarına rağmen bölgede “fırtına koparıldığını” belirten Turhan, şöyle devam etti:

“Akdeniz, altıyla üstüyle birilerinin ne arka bahçesidir ne ön bahçesi. Ülkelerin sınırları, egemenlik hakları ve uluslararası çerçeveler belli. Buna rağmen bize, ‘Orada ne işiniz var?’ deme cüretinde bulananlara, tek kelimeyle ‘Hakkımızı yedirtmeyiz.’ diyoruz. Bizim için tek bir çakıl taşımız ne kadar kıymetli ve vazgeçilmezse bir damla deniz suyumuz da o kadar kıymetli ve vazgeçilmezdir. Denizlerimizde liman yapmak ne kadar hakkımız ise egemenlik haklarımızdan kaynaklı kıta sahanlığımızda sondaj faaliyetleri yürütmek de o kadar hakkımızdır.”