Gençlerin ülkeden kaçışı: Suç kimde?

Genç nüfus mutsuz, kaygılı, umutsuz, dertli ve dertlerine çözüm arayışında. Çözüm için, umut için, kaygılarından kurtulacağını düşündüğü yöntem ise, ülkeyi terk etmek.
Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık tarafından yapılan araştırma, 18-29 yaş arasındaki gençlerin yarısının (yüzde 50,5) "mutlu olmadığını" ortaya koydu.
Kendini ne mutlu ne mutsuz, özetle duygu durumlarını "idare eder" olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 23,5.
Hal bu olunca de her 4 gençten 1'i gözünü yurt dışına dikmiş, gitmek istiyor.
Nitekim TÜİK verilerine göre de 2019'da Türkiye'den en fazla göç edenler yüzde 15,2 ile 25-29 yaş arası nüfus. Son 4 yılda ülkeyi terk eden 20-29 yaş arası nüfus, ikiye katlanmış durumda.
Bununla birlikte, Yeditepe Üniversitesi'nin araştırmasına göre, gençlerin yüzde 64'ü bir başka ülkenin vatandaşlığına geçme ve çifte vatandaşlığa sahip olma arzusunda.

Tablo üzücü
Umutsuzluk, gençlerin aile planlamasına da yansıyor. Gençler evliliği, 30'lu yaşlarından sonraya erteliyor. Çocuk sahip olmayı ise istemiyor veyahut maddi kaygılarını giderdikten sonraki döneme erteliyor ve pek çoğu tek çocuk sahibi olmayı tercih ediyor.
TÜİK verilerine göre 2020 yılı nüfus artış hızı binde 13.9'dan binde 5.5'e inmiş vaziyette.
Uzmanlar, bu sert düşüşün gençlerin geleceğe olan güvensizliği ile alakası olduğuna dikkat çekiyor.
Bunların yanı sıra, çocuk sahibi olmayı tercih eden gençler, kendilerininkinden daha kolay bir hayata sahip olmaları arzusuyla, çocuklarının çifte vatandaş olması için çabalıyor.
Çifte vatandaşlığa sahip olmakla elde edecekleri hakların her türlü sosyal güvence, eğitim ve öğretim imkânını artıracağını düşünüyorlar.
Dahası, Türkiye'de eğitim almaları halinde dahi yabancı öğrenci kontenjanıyla iyi üniversitelere daha kolay girme imkânının olması, yurt dışında yapılan doğumlara rağbeti daha da artırıyor.
Bununla birlikte, ülkeyi terk etme yaşının da lise seviyesine düşmüş olması dikkat çekiyor. Özellikle de yabancı dil ağırlıklı eğitim veren ve yurt dışındaki okullarla iş birliği bulunan okullarda okuyan her 3 gençten 1'i okullarının sağladığı yurt dışında eğitim olanağından faydalandıktan sonra, yurt dışında kalmayı tercih ediyor.
Özetle, kolay ve iyi bir iş bulma, iyi eğitim alma, standartları yüksek bir hayat yaşama arzusundaki genç nüfus, isteklerinin ilacını yurt dışında doğmak, orada okumak veyahut orada yaşamakta görüyor.

Suçlu kim?
Öncelikle şunu unutmayalım, bu ülkenin konjonktürü en çok gençleri etkiliyor. Önlerinde yaşayacakları daha uzun seneler var. Dolayısıyla ülkeyi terk etmek istemelerinden veya burada mutlu olmamalarından dolayı onları suçlu tutamayız.
Eğer birileri suçlanacaksa, gelecekleri konusunda umutsuzluğa kapılmış bu gençler değil, onları umutsuzluğa hapseden, ülke koşullarının çağdaşlarının gerisinde kalmasına neden olan politikalarla ülkeyi yönetenler suçlanmalı.
İyi bir eğitim, iyi bir ekonomi, özgür bir ortam. Bu üçünü nerede bulurlarsa gençler orada. Suç, bunları gençlere sunamayanlarda.

Yazarın Diğer Yazıları