GENÇleşen GÖKÇEK!

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili pandoranın kutusu açıldı. Melih Gökçek döneminde ihya olan firmaları sizlere tanıtmaya devam edeceğim.

İlk olarak Cumartesi günü Söğüt İnşaatı kısa bir şekilde tanıtmıştım.

Devamı gelecek.

Şimdi ise sizlere 2 firma daha tanıtacağım.

Birincisi Genç İnşaat ve Belbeton..

Sahibi Hüseyin Genç, Nadire Genç ve Oğul Murat Genç...

Ankara Büyükşehir Belediye şirketlerinden Bel Beton'un hisselerinin tamamı, Belediye Encümeni (08.12.2011 tarih ve 1660 sayılı) kararı ile 12.5 milyon dolar teklif veren Genç İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'ye satıldı. Özelleştirmeye ilişkin karar, Ocak 2012'de Resmi Gazete'de ilan edildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin devrik başkanı Melih Gökçek döneminde belediye bünyesindeki 15 milyon TL sermayeli Beton A.Ş. 12 milyon dolara özelleştirildi.

Belbeton'u satın alan Hüseyin Genç bir dönem Melih Gökçek'in üye olduğu Demokrat Parti'nin Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi.

Beton A.Ş.'yi yok pahasına alan Genç İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'ne (26.09.2012 tarihinde) yani özelleştirmeden tam 7 ay sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından (2012/ 11340 ihale numarası ile) 186 milyon liralık "Ankara mücavir alanlarda kaldırım ve beton döşenmesi" işinin ihalesi verildi.

186 milyon lira!

Şirketi alan Genç, Ankara'da kaldırım, asfalt, beton, bariyer ve mezar taşı üretiminde tekel oldu. Şirket özelleştirildikten sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 2012-2017 tarihleri arasında toplam 27 ihale aldı. İhaleler toplamı ise 1 milyar 568 Bin TL.

BelBeton ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmaya göre yıllık karın yüzde ellisi Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne veriliyordu. Acaba 1 milyar 568 binin TL'nin ne kadarı kardır ? Belediye ne kadar gelir kaybetmiştir ?

Devam edelim..

Genç İnşaat adı ile 2011-2017 tarihleri arasında Ankara Belediyesi iştiraki ANFA, ASKİ, İzbeton, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Manisa Belediyesi olmak üzere 14 ihale toplamı 164.2 milyon TL'lik ihaleler aldı.

Gökçek görevden istifa ettirilince çark dönmemeye başladı. Temel gelir kapısı Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndeki işleri kesintiye uğrayan Beton A.Ş.'de bir yandan maaşlar aksarken diğer yandan işten çıkarmalar yaşandı.

Bu sıralarda…

Ankara, milyonluk boşanma davasını konuştu. Murat Genç eşi Nazan Genç'ten 31 Temmuz 2017'de Gaziosmanpaşa 1. Aile Mahkemesi'nde boşandı.

Protokol gereğince 6.5 milyon dolar tazminat, 130 bin Euro nafaka, Dikmen'de 35 gayrimenkul verdi. Oğluna ayrıca 30 bin TL iştirak nafakası verecekti. Ulus/Etiler'deki lüks bir projedeki daire eşine verilecek, devir işlemi olmaz ise 3 milyon dolar verilecekti. Ayvalık'ta bir daire, Ankara'da oturdukları ev...

Protokole göre bu devir teslimler yerine getirilmez ise 45 milyon TL tazminat ödeyecekti.

Vay babam vay!

Bitmedi…

Murat Genç oğlunun adını taşıyan yatı eşine devredecek, Genç'in sahibi olduğu havayollarına ait uçak 15 gün önceden bildirilmek koşuluyla eski eşin kullanımına tahsis edilecekti. Uçağın tüm masrafları Murat Genç tarafından karşılanacaktı.

Peki.

Yukarıda yazdıklarımızı kim okusa normal bir boşanma olmadığını düşünür. İddialar da bu yönde zaten. mülkiyetler üzerinden bir boşanma oyunu çevriliyor.

Melih Gökçek'in Belediye Başkanlığı'ndan ayrılması ile yaşananlar tesadüf değil. Hatta Yukarıda yazdığım boşanma ayrıntıları haberini Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu yaptı. İddia o ki bu haber yapıldıktan sonra Osman Gökçek Hande Fırat'ı gece yarısı aradı ve haberin kaldırılmasını istedi. Bu konuyu sormak için Osman Gökçek'i aradım ama telefonlarıma yanıt vermedi.

Yani Gökçek ailesi bu aile ile ilgili o kadar ilgili!

Gelelim diğer firmaya.

Adı: Soysal Mühendislik

Şirket ortakları o kadar çok değişmiş ki takip etmekte inanın zorlandım. Yaklaşık 20 tane ticaret sicil gazetesi okudum.

Mahmut Sami Mallı, Muhammed Hafız Osman Mallı, Salih Mehmet Mallı, Halil İbrahim Mallı, Musa Mallı, Cihat Yılmaz Karabıçak, Tayfun Soysal arasında devamlı hisse devri yapılmış.

En son (18 Mart 2019 tarihli) ticaret sicil gazetesinde Halil İbrahim Mallı hisselerini Hafız Osman Mallı'ya devretmiş. Şirket ortaklığı yapısı Hafız Osman Mallı ve Salih Mehmet Mallı olarak belirlenmiş.

Şirket ortaklarından olan Mahmut Sami Mallı, 25. Dönem Ankara AKP Milletvekilliği yaptı. Gökçek'in çok sevdiği firmalardan biri. Hatta Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki ASKİ (30 Haziran 2015 tarihinde) bir ihale düzenlenmişti.

Haymana, Şereflikoçhisar ve Evren sorumluluk sahasında yapılacak içme suyu ve kanalizasyon hatları arıza ve yenileme işi. İhalede "ekipmanın kendi malı olma şartı" vardı. İhaleyi Soysal Mühendislik kazandı ancak yapılan itiraz üzerine Kamu İhale Kurumu tarafından "rekabeti önlüyor" diyerek mevzuata aykırı bulundu ve ihale iptal oldu.

Ancak gelin görün ki ASKİ, aynı ihaleyi 10 Ağustos 2015 tarihinde tekrar düzenledi. İhaleyi yine kim aldı dersiniz?

Bu ihaleyi de Soysal Mühendislik (2015/176528 ihale numarası ile) 64.4 milyon TL teklifle kazandı.

Firmanın aldığı ihaleler arasında yalnızca bu iş yok.

Bakın aktarayım…

(2010/516925) Park İnşaat yapımı 4.9 milyon TL

(2012/145402) Beton Yol ve Tel Çit Yapımı 2.5 milyon TL

(2012/185227) Bina İnşaatı 5.3 milyon TL

(2013/35487) Bağlantı Köprüsü yapımı 1.2 milyon TL

(2013/61399) İçme Suyu hatları, kanalizasyon Bakım yenileme 11.8 milyon TL

(2016/236582) İçme suyu deposu imalatı iletim 2.1 milyon TL

(2016/236847) Bina İnşaatı yapım işi 13.9 milyon TL

(2018/333210) Kanalizasyon işleri yapımı 9.8 milyon TL

Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesinden aldığı ihaleler toplamı 116.4 milyon TL. Bunun sadece 9.8 milyon TL'si Melih Gökçek zamanında gerçekleşmemiş. Diğerlerinin hepsi Gökçek zamanında…

Başka kurumlardan da ihale almış firma. TMO Genel Müdürlüğü, KGM, TOKİ, Artvin İl Özel İdaresi, Manavgat Belediyesi, İller Bankası A.Ş., Aydın DSİ den toplamda 213 Milyon TL daha ihale almış.

Toplamda aldığı ihaleler bedeli 330 milyon TL.

Bunları neden anlatıyorum özetleyeyim. Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. İhale almak suç değil. Fakat rekabeti önleyerek piyasa değerinin çok üzerinde fiyatlar çekerek milletin parasını cebe indirmek..! Bu suç.

Yukarıda yazdığım ihalelerle ilgili kamuoyunda oluşan şüpheler için Gökçek ailesinden bir açıklama istiyorum. Fakat Gökçek beni Twitter'dan engellemekle meşgul.

Ne diyeyim hayırlı işler Sayın Gökçek!

 

 

Yazarın Diğer Yazıları