Genel müdürün doğum günü

Bankacıların yeni korkusu genel müdür, bölge müdürü, genel müdür yardımcıları ve satış müdürlerinin doğum günleri.

Takvimlerinde o günler adeta kâbus gibi işaretli. Zaten onlar işaretlemeseler de karşılarına çıkıyor bu doğum günleri.

Bankacılık sektöründe mobbingin yeni yöntemi doğum günü kutlamaları.

Çarşamba günü yabancı bir bankanın genel müdürünün doğum günüydü. Bu genel müdürü sosyal medya ve basında hep kadınlarla ilgili çalışmalarıyla tanıyoruz. 40. doğum günü kendi bankasının çalışanları için adeta kâbusa dönüştü.

Bunun farkında mı değil mi bilemiyoruz. Ancak çalışanları biliyor ki, 41.doğum gününde mobbingin şiddeti çok daha fazla olacak.

Genel müdürün doğum günü hazırlıkları daha bir hafta önceden başladı.

Bazı bölge müdürleri, genel müdüre şirin görünmek için ona doğum günü hediyesi hazırlamaya başladı. Doğum günü hediyesi derken öyle pasta veya çiçek gibi değil. Son yılların modası kredi ve bankaya kâr yazdırmak.

Son yıllarda en çok personel çıkartmalarıyla da bilinen bu bankada zaten personel sayısı kısıtlı. Olanlar da işten başını bile kaşıyamıyor. Öyle ki, genç bir annenin çocuğu 40 derece ateşler içinde yatıyor izin verilmiyor. Gerekçesi genel müdürün doğum günü var ve ona hediye olarak dayatılan hedefler var.

Doğum günü mobbinginin en şiddetlisi İstanbul Boğaziçi'nde yaşanıyor.

Bölge müdürü, şube çalışanlarını yükselmek için sırtına basacağı insanlar olarak görüyor. Daha önce bir sigorta şirketinin bedava Amerika gezisine katılmak için personele kan kusturan, zoraki sigorta hedefleri veren bu bölge müdürü şimdi de genel müdür yardımcısı olmak için aynı baskıyı, aynı zulmü şube çalışanlarına uyguluyor.

Genel Müdür'ün doğum gününü de bunun için ideal gün olarak görüyor her halde.

Son bir hafta başlıyor tüm personele baskı yapmaya. Şube müdürlerine tehdit üstüne tehdit. Genel müdürün doğum günü için Çarşamba günü bireysel şube personeline 125 bin lira ile 150 bin lira arasında kredi bulacak, Kobiler 500 bin lira ile 750 bin lira arasında. Herkes pos ve sigorta satacak. Ayrıca ekstradan gelir sağlanacak. 

Mantığa bakar mısınız lütfen, bankacı sizi arıyor ve "Ahmet Bey, bugün bizim genel müdürümüzün doğum günü lütfen kredi kullanır mısınız?" ya da kredi almaya gelen bir müşteriye buna benzer şu sözü ediyor:

 "Genel müdürümüzün doğum günü nedeniyle bankamıza daha çok kazandırmamız lazım, size ekstradan 2 bin liralık sigorta keseceğim."

Bu bankacılık sektöründe yeni trend.

Özellikle yabancı sermayeli bankalarda hızla yükselen bir trend. Yalaka bir yöneticinin yaptığı uygulama personele hayatını zehir ediyor. Artık bu işe son vermek gerekiyor. Çünkü banka çalışanlarının psikolojisi iyice bozulmuş durumda.

Kadına yönelik çalışmaları ile her zaman takdir ettiğim sayın genel müdüre de buradan sesleniyorum:

"Personel mutluluğuna büyük önem veriyorsunuz ama personeliniz mutsuz. Bu tür zoraki satışlar aslında sizin marka değerinize de zarar veriyor. Personelinizin profesyonellikten çok uzak, yalvararak ve acındırarak yaptığı satışlar belki sizi başarılı gösteriyor ama bu sizin itibarınızı yerle bir ediyor. 40 yaşına basmanız eğer çalışanlarınız için de zulme dönüşüyorsa bence siz özellikle bölge müdürlerinizi sorgulayınız. Ve lütfen size Çarşamba günü gelen bu hediyenin üzerinde kaç çalışanınızın ahı ve bedduası olduğunu bir sorgulayınız."

Yazarın Diğer Yazıları