Gerileme dönemi başladı

Nihayet Mahalli İdareler Seçimi, 31 Mart günü sonlandı.

En son söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. Bu seçimin kaybedeni AKP, kazananı Türkiye oldu. Oy oranlarını, kazanılan il ilçe sayılarını bırakın.

AKP rakamsal olarak önde olabilir. Ama…

Kimsenin görmediği bir şey var.

Artık CHP'nin kontrol ettiği belediyelerdeki nüfus, büyükşehir bazında AKP'nin kontrol ettiği belediyelerdeki nüfustan fazla.

Elde edilen vergi fazla.

Yapılan ticaret fazla.

Buna Antalya'ya ve İstanbul'a her sene akın eden milyonlarca turist dahil değil.

Şunu anlatmak istiyorum…

Bu seçimler bir hegemonya mücadelesiydi. Ve AKP hegemonyası geriledi. Kontrol alanı büyük ölçüde daraldı.

Belediyelerde yolsuzluk yapanlar kaybetti. Eşini dostunu sevgilisini belediyelere dolduranlar kaybetti. Milleti korkutarak seçim meydanlarında yumruğunu gösterenler kaybetti. Makam arabalarında gezenler kaybetti. Yandaş medya kaybetti. AKP iktidarıyla zenginleşen ihale baronları kaybetti.

Bunun yerine tanzim kuyruğundaki vatandaş kazandı. Vergiler altında ezilen işçiler, asgari ücretliler, işsizler, öğrenciler kazandı.

Şimdi kara kara düşünüyorlar.

AKP suyun başından çekilmek zorunda kaldı. Artık milletin parasını daha akıllı kullanacağını düşündüğüm yönetimler göreve geldi.

Mahatma Gandi "Mustafa Kemal, İngilizleri yenene kadar, Tanrı'yı İngiliz zannediyordum..." demişti.

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu da yenilmez, değişmez denilen Ankara ve İstanbul belediye seçimlerini kazanmış ve gayet tabii yenildiklerini göstermiştir.

Bu seçim sonuçları muhalefete büyük bir özgüven yarattı ve umut oldu.

Hani bilinmez ama: Belediyeleri kazanarak gelen AKP, bu gidiş ile Belediyeleri kaybederek gidecek gibi gözüküyor…

AKP ve HDP ne kaybetti, CHP, MHP ve İYİ Parti ne kazandı

MHP, 24 Haziran seçimlerindeki oylarını düşürmüş olmasına rağmen bir önceki yerel seçimde kazandığı belediye sayısını 8'den 11'e çıkardı.

Çıkardı ama Adana, Mersin, Kars, Isparta gibi kritik yerleri kaybetti. Aldığı belediyeler ise Cumhur İttifakı ortağı AKP'nin elinde olan Kastamonu, Çankırı, Karaman, Amasya, Kütahya, Bayburt ve Erzincan illeri.

Yani AKP'ye bir tokat da MHP'den geldi. Fakat televizyonlarda bağımsız gazeteciler yer almadığı için bu dile getirilmiyor bile.

HDP'de mutlak bir oy ve belediye kaybı söz konusu. Şırnak, Bingöl, Bitlis, Ağrı AKP'ye, Tunceli TKP'ye, Iğdır MHP'ye geçti.

CHP; Mevcut 14 belediye sayısını 7 arttırarak 21'e çıkardı. AKP yönetiminde bulunan Ankara, İstanbul, Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Sinop, Burdur, Bolu, Kırşehir gibi illeri, MHP yönetiminde bulunan Adana ve Mersin gibi illeri kazandı. Giresun ve Zonguldak gibi illeri ise AKP'ye kaptırdı.

AKP; 2014 Yerel seçimlerinde kazandığı 15 belediyeyi kaybetti. CHP'ye 8, MHP'ye ise 7 Belediye Başkanlığını verdi. Buna karşılık ise HDP den 3 belediye, CHP'den 2 belediye, MHP'den ise 1 belediyeyi aldı.

İYİ Parti; Büyükşehir ve İl Belediyesi kazanamadı. 18 İlçe Belediyesi kazandı. Millet ittifakına katkısı şüphesiz çok fazla. Bütün dengeleri bozduğunu söyleyebiliriz.

Cumhur İttifakı'nın kampanyasında kullandığı milliyetçi söylem hali hazırdaki sonuçlara göre MHP'ye yaramış gözüküyor. Ortak aday çıkarmadığı illerde dahi MHP'li adaylar AKP'li adaylardan seçimi önde tamamladı. AKP'li belediyeleri kazandı. Adana ve Mersin gibi MHP'nin oy deposu illerini CHP'ye kaybetmesi ise altının çizilmesi gereken bir sonuçtur.

HDP'ye oy veren ağırlıklı Kürt kökenli yurttaşların büyük bir bölümü kendisini PKK'lı olarak nitelendirenlere ve yine kendilerini "arka bahçeleri" olarak görenlere karşı net bir mesaj verdi.

Umarım bundan sonra her Kürt kökenli yurttaşı HDP'li, her HDP'ye oy veren seçmeni de PKK'lı görme yanlışından vazgeçilir.

CHP ise AKP ve MHP'nin kalesi diye nitelendirilen illeri İYİ Parti'nin mutlak desteği ile kazanarak büyük bir başarı elde etti.

Sonuçta…

Tek cümleyle özetleyeyim.

AKP, duraklama devrinden gerileme dönemine girdi.

Yazarın Diğer Yazıları