Gezi Davası… İntikam cezası!

Gezi Davası… İntikam cezası!

Dava icat edilir mi? Edilir. Bizde örneği çok. Son örneği Gezi Davası. Bu örnekleri eski komünist ve faşist ülkelerde görebilirsiniz.

Gezi Davası neticelendi. Şimdilik. "Kızıl milyarder" Osman Kavala müebbet aldı. Yedi kişi de 18 yılı bulan cezalara çarptırıldı.

Gezi olaylarında ortalığı yakıp yıkanların kaçı yakalandı? Ama "aktivist" denebilecek kişiler "gözdağı" için cezalandırıldılar. Polis kayıtlarına göre, neredeyse bütün Türkiye hâdisenin içinde... 80 ilde gösteriler yapıldı.

İki büyük duruşma takip ettim. Birincisi 1999''da İmralı''da Abdullah Öcalan''ın duruşmalarını, diğeri 2013''te Ergenekon Davası''nın karar duruşmasını. İmralı duruşmalarının kitabını yazdık. Biliyorsunuz. Ergenekon karar duruşmasını gördüklerimi, duyduklarımı, hissettiklerimi "Silivri''den çıkış yok" başlığı altında bu köşede verdim. (6 Ağustos 2013).

Girip okuduğunuzda Gezi Davası kararıyla, Ergenekon Davası kararının arasında hiçbir fark olmadığını göreceksiniz. Cemaat cezayı çok önceden kesmişti. Sonra ne oldu? Ergenekon, Balyoz ve benzer davalardan hapse atılanlar temize çıktılar ve üstelik birçoğu tazminat aldı. Ne yazık ki, yılları dört duvar arasında geçti. Çocukları babasız büyüdü. 

Çocukları babasız büyüdü deyince... Gezi Parkı Davası''nda ceza alan bir kişinin hapishaneye götürülmeden önce çocuğuyla vedalaşmasını ekranlarda seyretmişsinizdir. Babanın gözü yaşlı. Üç yaşlarındaki kızcağız, babasını göremeyeceğini hissediyor öpüyor, sarılıyor. İçi burkuluyor insanın.

 Şu haberi geçmişte gazetelerden okumuştuk:

"Ergenekon Davası''nın eski mahkeme başkanının da aralarında bulunduğu sekiz eski hâkim ve savcı hakkında ''Görevi kötüye kullanma'', ''Görevi ihmal'', ''Hürriyeti tahdit'', ''Resmî belgede sahtecilik'', ''Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme'' gibi suçlardan 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti."

Ergenekon Davası''nın bir başka hâkimi vardı. Adını vereceğim: Köksal Şengün. Cemaat dışındandı. Davadan aldılar, Bolu''ya sürdüler.

Gezi Davası''nda muhalif oy kullanan bir hâkim var.

Sadece hatırlattım. Gün ola harman ola.

"Silivri''den çıkış yok" başlıklı yazımın girişinden birkaç cümle:

"Silivri''de ''Ergenekon'' Davası''nın karar duruşmasındayız... Verilen cezalar okunuyor. Biri 15 yıl almış... Gazetecilerin bulunduğu bölümden vurgulu iki heceli bir ses salonun uğultusuna karıştı:  ''Oha!''..."

Bilmiyorum, Gezi Davası''nda cezaları duyanlar böyle bir ünlem kullandılar mı?!

O yazımdan bir not daha... Şimdi milletvekili olan gazeteci Mustafa Balbay da 38 yıl 4 ay ceza alanlardan. Benden okuyunca hatırlayacaktır:

"Mustafa Balbay, ''Bizi yıldıramayacaklar! Onlara biat etmeyeceğiz!'' diye bağırdı, Gezi Parkı isyanını kastederek: ''31 Mayıs''tan itibaren kendimi özgür hissediyorum'' dedi."

O yazımın son satırında "Akıl almaz bir ceza sağanağı geldi. Yargıtay''ın işi zor." diyorum.

Gezi Davası''nda bir hâkim muhalefet şerhi düşüyor:

"Aksi kabul edilse dahi dinleme kayıtlarını destekleyen somut kanıtlar olmadığı ve tek başına dinleme kayıtlarının sanıkların üzerlerine atılı suçlardan mahkûmiyetlerine yeter olmadığı anlaşılmış olup, sanıkların, üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeter her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil de bulunmadığından beraati, tutuklu sanık Osman Kavala''nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmaması gerektiği görüşündeyim."

Bütün dünyanın gözünün Türkiye''de olduğu bir sırada, böylesine yankı uyandıracak bir davada verilen cezanın delilleri herkesi inandırmalıydı.

İntikam cezası. Ülkemize yazık ediyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları