Gezi davasında gerekçeli karar açıklandı: Dikkat çeken Osman Kavala detayı

Gezi davasında gerekçeli karar açıklandı: Dikkat çeken Osman Kavala detayı
Aralarında tek tutuklu sanık olan Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 sanığın beraat ettiği Gezi davasının gerekçeli kararı açıklandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararda Osman Kavala’nın Gezi olaylarının finansörü olduğuna dair bir kanıt bulunamadığını belirtti.

16 sanığın “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı ve beraat ettiği Gezi davasının gerekçeli kararı açıklandı. Açıklanan karara göre, davadaki tek tutuklu sanık olan Osman Kavala’nın Gezi Parki olaylarının finansörü olduğuna dair bir kanıt bulunamadığı belirtildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 sanığın "hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle toplamda 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapis cezası yargılandığı davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda halen 15 Temmuz soruşturmasından tutuklu bulunan Osman Kavala'nın Gezi olaylarının finansörü olduğuna yönelik bir delil bulunamadığı belirtildi.

Gerekçeli kararda, "Yargıtay içtihatları ve "zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir" ilkesi de göz önüne alındığında iddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulundukları kabul edilmiştir." ifadeleri dikkat çekti.

Mahkeme, 318 sayfalık gerekçeli kararında da sürprizlere imza attı. Kararda, Kavala'nın 840 gün tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen, firari cemaat savcılarının talebiyle 2013’te alınan dinleme kararları için “yasadışı delil” tespiti yapıldı. Tapelerin bu nedenle hükme esas alınamayacağı belirtildi. Kavala’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen tanık Murat Pabuç’un, iddianame hazırlanmadan sadece 3 gün önce savcılığa ihbarda bulunduğunun anlatıldığı kararda, ifadelerinin delil değerinin olmadığı da vurgulandı.

MEHMET ALİ ALABORA'NIN DOSYASI AYRILDI

Kararda, Kavala’nın Gezi eylemlerini finanse ettiğine yönelik bir kanıt sunulamadığı da belirtildi. Buna karşılık, Gezi eylemlerini “vandallık” olarak niteleyen mahkeme, kararda, eylemlerin hükümeti zor durumda bırakmak, istifaya zorlamak amacını taşıdığını vurguladı. Aralarında Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu firari 6 sanığın eylemlerin altyapısını hazırladığı, Otpor/Canvas bağlantıları ile ilgili ilgili iddiaların ciddi olduğunu belirten mahkeme, bu nedenle dosyalarının ayrıldığını da karar altına aldı.

Mahkeme, gerekçeli kararında, beraatine karar verdiği, aralarında Kavala’nın da bulunduğu sanıkların, yargılandıkları suçtan beraat etmelerine rağmen Gezi eylemlerinin sürmesine, polise direnilmesine yönelik eylemlerde bulunduklarını belirtti. İddianamede yazılı olmayan bu suçlar yönünden savcılığa beraat eden isimler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu vurguladı.

Gerekçeli kararda, "Yargıtay içtihatları ve "zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir" ilkesi de göz önüne alındığında iddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulundukları kabul edilmiştir." ifadeleri dikkat çekti.

İlgili Haberler