Giresun Adası kazıldıkça topraktan hazine fışkırıyor

Giresun Adası kazıldıkça topraktan hazine fışkırıyor
Doğu Karadeniz'in üzerinde insan yaşayabilen tek adası Giresun Adası, Herkül'ün 'Altın postu' aramak için adaya gelmesi gibi mitolojik hikayeleriyle de ön plana çıkıyor. Ada'nın kazılan her yerinden tarihe eser çıkıyor.

Doğu Karadeniz'in insan yaşayan tek adası. Herkül altın postu aramak için gelmişti. Çıkartılanlar Giresun Müzesi'nde 

İHA''nın haberine göre, Doğu Karadeniz''in üzerinde insan yaşayabilen tek adası Giresun Adası''nda 2011''den itibaren aralıklarla gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan buluntular Giresun Müzesinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Amazon kadınlarının yaşadığı ve Herkül''ün ''Altın postu'' aramak için adaya gelmesi gibi mitolojik hikayeleriyle ön plana çıkan adanın tarihine ışık tutmak için 2011 yılından beri belirli aralıklarla kazıların devam ettiği belirtildi.

Giresun Adası’ndaki kazılarda M.Ö. 4. yüzyıla ait izlere rastlandığını belirten Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, müdürlük öncülüğünde Giresun Adası''nın tarihine ışık tutmak için kazı çalışmalarının 2011 yılında başlatıldığını hatırlattı. 

Güleç, “Tarihi kaynaklarda ''Aretias'' olarak geçen Giresun Adası’nın oldukça eski bir geçmişi var. M.Ö 4. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri olduğunu biliyoruz. 2009 ve 2010 yıllarından Giresun Adası’nda bir takım yüzey araştırmaları ve sondajlar yaptık. Bu araştırmalarda bir takım kültür varlıklarını ve tarihi eserleri tespit ettik ve ilk defa da 2011 yılında arkeolojik kazılara başladık" dedi.

Güleç "Bu kazılar sonucunda Giresun Adası’nın tam ortasında antik bir tapınak ve buna bağlı şapeller olduğunu tespit ettik. 2011 yılında taşınmaz kültür varlıklarını ortaya çıkarırken, bir takım taşınır küçük objeler de gün yüzüne çıkarıldı. Bu kazıları günümüze kadar belirli aralıklarda devam ettirdik. Bu kazılar neticesinde MÖ 4. Yüzyıla ait bir tapınak, MS 11. Yüzyılda yapılmış bir kilise, yüne aynı yıllara ait bir şapelle beraber başka yapılar da ortaya çıktı" diye konuştu.

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç "Bu alanları koruma altına alırken, gün yüzüne çıkarılan taşınır objeleri ise Giresun Müzesi’nde ada buluntuları olarak ayrı bir vitrinde sergiliyoruz. Bunlar içerisinde küçük objeler, bronz ve bakır paralar, kolye gibi takı eşyaları yer alıyor. Bu eserlerin nadir eser olmaları, adanın tarihini yansıtmaları bakımından oldukça önemlidir. Bu eserleri müzemizde sergiliyoruz” dedi.

İlgili Haberler