Giresunspor ile Samsunspor Süper Lig’e doğru

Söz konusu futbol olduğunda Karadeniz havzasında hep akla Trabzonspor geliyor olsa da Giresunspor ile Samsunspor’un 2020-2021 sezonundaki performans ve buna bağlı başarıları geçmişteki günleri de hatırlatmıyor değil.

Trabzonspor ile birlikte geçmişte ismi “Birinci” olan günümüzün “Süper Ligi”nde Rizespor yer alırken, Giresunspor ile Samsunspor 2021-2022 sezonunda aynı statüde yer almak için ilk perdeyi başarı ile geride bıraktılar.

Sezona üst sıraları hedef koysa da “şampiyonluk” ifadesini kullanmaktan imtina eden Giresunspor, 17 maçlık ilk periyot tamamlandığında 35 puanla TFF 1. Lig’in ilk sırasında yer alarak kimsenin tahmin etmediği bir başarıya imza attı.

O zamanki adıyla Birinci Lig’e 1976-77 sezonunda veda eden Giresunspor’un Hakan Keleş’in teknik direktörlüğünde gösterdiği başarılı karnede, hiç şüphesiz ligin en az gol yiyen kalecilerinden olan Onurcan’ın performansı göze çarpıyor. 17 maçta yediği 13 gol ile Ankara Keçiörengücü ve Giresunspor’u “en az gol yiyen takımlar” arasına yerleştiren Onurcan, sezon tamamlandığında takımı Süper Lig’de ise hiç şüphesiz bunda “Başarıya en fazla katkı koyan” isimler arasında yer alacaktır.

Yeni stadı da tamamlanmak üzere olan Giresunspor’un yaklaşık 45 yıllık aradan sonra tekrar Süper Lig’e dönme hesabını yapmaya başlaması şehri de harekete geçirmiş görülüyor.

*

Sezona Ertuğrul Sağlam yönetiminde direkt olarak Süper Lig hesabı ve hedefi ile başlayan Samsunspor’da defansta belli bir başarı söz konusu olsa da özellikle gol yollarında yaşanan sıkıntılar galibiyet alınmasına olumsuz etki yaparken, 6 beraberliği de peşi sıra getirdi. Ancak bu aynı zamanda 12 puanın da kaybı demekti. Beraberliklerinin olumsuz etkisine rağmen Giresunspor’un 2, 2’nci sıradaki İstanbulspor’un ise 1 puan gerisinde ilk yarıyı 33 puan ile tamamlayan Samsunspor’un 2005-2006 sezonunda ayrıldığı Süper Lige dönme hesabında en güçlü adaylar arasında görüldüğü de bir gerçek.

Tıpkı Giresunspor’da olduğu gibi Samsunspor’un da kalesinde dikkati çeken genç ve yetenekli bir isim Nurullah yer alıyor. 17 maçlık periyodu 16 gol yiyerek tamamlayan Nurullah’ın ikinci yarıdaki performansı takımının Süper Lig’e çıkma yolundaki mücadelesinde etkili olacaktır.

Teknik direktör Ertuğrul Sağlam’ın ekibi takım oyunu anlamında başarılı bir performans ortaya koymuş olsa da beraberlik gibi sonuçlara gebe oyunları özel yetenekleri ile forse ederek etkileyebilecek oyuncuların eksikliğini yaşamıyor değil. Ara transfer döneminde orta alan ve hücum hattında bu tür oyuncuları almak için gösterilen çaba da bu eksikliğin tespit edilmiş olmasının göstergesidir.

Giresunspor ile Samsunspor’un sezonu ilk 2’de tamamlayarak Süper Lig’e yükselmeleri, gelecek sezon Trabzonspor ve Rizespor ile Süper Lig’de 4 takımın “Karadeniz Ekibi” olarak yer alması demek olacaktır. Üçüncü Lig’den bir zamanlar yer aldığı Süper Lig’e tekrar dönmek için uzun bir yola çıkan Orduspor’u da ileri süreçte Süper Lig’de görmek Karadenizli futbolseverlerin hedeflerinden biridir. Yeri gelmiş iken Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’nin son derece modern statları olduğunu da belirtelim. Geriye pandemi süreci geçince bu statların tribünlerini doldurmak kalıyor.

Yazarın Diğer Yazıları