Göğüs hastalıkları uzmanı açıkladı. Böyle öksürüyorsanız koronaya yakalanmış olabilirsiniz

Göğüs hastalıkları uzmanı açıkladı. Böyle öksürüyorsanız koronaya yakalanmış olabilirsiniz
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, korona virüse yakalanmış kişinin öksürük şekli ile ilgili açıklamada bulundu. Düger, "Eğer üst solunum yollarından kaynaklı bir öksürüğünüz varsa ve bu kuru, balgamsız başlıyorsa, beraberinde boğaz ağrısı, bazen de burun akıntısı eşlik ediyorsa ilk aklımıza gelecek olan bu dönemde Covid-19 enfeksiyonudur” diye konuştu.

Kış aylarına girilmesi ile birlikte üst solunum yolları şikayetleri arttı. Ancak kış aylarına bir de korona virüs salgınının eklenmesi, öksürüğü olan vatandaşların da ‘koronaya mı yakalandım’ diye düşünmesine sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, üst solunum yolu enfeksiyonlar ile korona virüs öksürüğünün arasındaki farklara dikkat çekti.

Covid-19 öksürüğünün diğer üst solunum yolu öksürüklerinden nasıl ayırt edildiğini aktaran Düger, üst solunum yollarından kaynaklı öksürüğün kuru ve balgamsız başlaması, beraberinde boğaz ağrısının ve zaman zaman da burun akıntısının eşlik etmesi halinde akla ilk olarak Covid-19 enfeksiyonunun gelmesi gerektiğini vurguladı.

“ÖKSÜRÜĞÜN ATEŞ İLE BERABER SEYRETMESİ ÖNEMLİ”

Kovid-19 enfeksiyonunun, toplumun çoğunluğunda belirtisi olmayan ya da hafif semptomlarla geçtiğini anımsatan Düger, şu bilgileri verdi:

"Bunun için özellikle genç nüfusta çok kaygılanmamak gerekir. Kaygı düzeyini artıran şey ise bu öksürüğün ateşle beraber seyretmesi ve kendisini birkaç gün ile sınırlamadan ilerlemesi durumudur. Hastanın genel durumunu bozuyor, göğüs ağrısı ve nefes darlığı eşlik ediyor ya da sonradan eklendiyse hasta vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır."

FARKLI HASTALIKLARA DA İŞARET EDEBİLİR

Düger, öksürüğün ne zaman başladığı, birden mi yoksa yavaş yavaş mı geliştiği, vasıf değişikliği olup olmadığı, öksürüğü etkileyen durumların varlığı gibi etmenlerin önem teşkil ettiğini vurguladı.

Soğuk hava ya da konuşmayla beraber yeme, su içme, sırt üstü yatma, gece-gündüz farkı gösterip göstermediğinin de önemli olduğunu belirten Düger, "Öksürükle birlikte balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, kusma, baş dönmesi olması farklı hastalıklara işaret edebilir. Örneğin, sabah yataktan kalkmayla birlikte başlayan öksürük, sigara, kronik akciğer hastalığı, sinüzit, soğuk alerjisi, bronşektazi ve tüberküloza bağlı olabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı 

 

İlgili Haberler