Gökbilimciler hiç görmedikleri bir şeyi gördü. Galaksinin ortasındaki kara delikte bir şeyler oluyor

Gökbilimciler hiç görmedikleri bir şeyi gördü. Galaksinin ortasındaki kara delikte bir şeyler oluyor
Gözünü gökyüzünden ayırmayan bilim insanlarının yaptığı son açıklamasına göre, Samanyolu Galaksisi’nin ortasındaki Sagittarius A* veya Sgr A* olarak adlandırdıkları kara delikte garip bir şeyler oluyor. Bilim insanları daha önce hiç görmedikleri bir şey gördüklerini açıkladı.

Samanyolu Galaksisi’ndeki Sagittarius A* veya Sgr A* olarak bilinen karadeliği 20 yıldır izleyen gökbilimciler, daha önce hiç görmedikleri bir şeyi gördüklerini açıkladılar.

Teknik olarak gökbilimciler aslında kara deliğin kendisini izlemiyorlar. Bunun yerine, o kara deliğin etrafındaki maddeye bakıyorlar. Samanyolu'nun kara deliği normalden daha aktif olduğunda, olay ufku sürtünmeden dolayı ısındıkça daha parlak hale gelir.

"BU ŞİMDİYE KADAR GÖRDÜĞÜMÜZ EN PARLAK ŞEYDİ"

Genellikle Sgr A* bir kara delik için oldukça sakin bir görünüme sahipti ancak yeni bir araştırmaya göre Mayıs ayında bu kanı değişti.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde gökbilimci ve yeni çalışmanın baş yazarı Tuan Do, Twitter'da "Kara delik her zaman değişkendir, ancak bu şimdiye kadar kızılötesinde gördüğümüz en parlak şeydi. O geceyi gözlemlemeye başlamadan önce muhtemelen daha da parlaktı!" ifadelerini kullandı.

"BİLİNMEYEN BİR ZİRVEYİ GEÇTİ"

Bu hipotez, gökbilimciler 13 Mayıs'ta bölgeye odaklandıklarında, yalnızca nispeten yüksek parlaklığın azaldığını gördükleri gerçeğine dayanıyor, bu da kara deliğin daha da parlak olan bilinmeyen bir zirveyi geçtiğini gösteriyor. Yeni makaleye göre, son parlama Sgr A * 'yı bugüne kadarki en yüksek önceki ölçümün iki katına çıkardı.

Kara delik patlamasının, geçen yıl S0-2 adlı bir yıldızın veya 2014'te G2 adlı tozlu bir nesnenin yakın geçişinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorlar.

Spitzer ve Chandra uzay teleskopları ve yer temelli cihazlar dahil olmak üzere diğer cihazlar, son birkaç ay boyunca Sgr A * 'yı izledi ancak bu veriler henüz analiz edilmedi. Yaklaşık bir ay önce fırlatılan yeni bir Rus uzay teleskobu olan ART-XC , hala kalibrasyon döneminde olmasına rağmen gözünü kara deliğe çevirdi. Ayrıca Event Horizon Teleskobu da gözünü bu kara deliğe çevirmiş durumda.