Gökbilimciler ilk kez görüntülerini paylaştı! Bilim dünyasında bir ilk! Beklenen haber geldi

Gökbilimciler ilk kez görüntülerini paylaştı! Bilim dünyasında bir ilk! Beklenen haber geldi
Gökbilimciler, uzun süreden bu yana beklenen haber duyurdu. Bilim dünyasında ilk kez kullanılan ‘radyal hız’ yöntemini kullanarak bir dış gezegeni doğrudan gözlemledi.

Almanya’da Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden gökbilimciler, Dünya’dan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktaki başka bir yıldız sisteminde ‘b Pictoris c’ adı verilen bir dış gezegenin fotoğrafını paylaştı.

63 IŞIK YILI

Almanya'da bir araştırma enstitüsü olan Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden gökbilimcilerin, Dünya’dan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktaki başka bir yıldız sisteminde bir dış gezegenin varlığını doğruladıkları ve bunu kanıtlamak için de fotoğraf paylaştıkları belirtildi.

TELESKOPLARLA GÖRÜNTÜLENDİ

B Pictoris c adı verilen gezegen, uzmanların ‘ışık parıltısını’ görmelerine olanak tanıyan Şili’deki teleskoplar ile görüntülendi. Teleskopların, dış gezegenleri ‘radyal hız’ yöntemi kullanılarak tespit edildiği belirtildi. Beta Pictoris sisteminde bulunan b Pictoris c’nin, ana yıldızının yörüngesinde bulunan yalnızca ikinci dış gezegen olduğu belirtildi.

RADYAL HIZ

Gezegenin yörüngesine bağlı olarak ana yıldız üzerindeki sürüklenme ve çekmeyi analiz eden ve tipik olarak uzak dünyaları tespit etmek için kullanılan ‘radyal hız’ yönteminin, ilk kez bir dış gezegeni doğrudan gözlemek için kullanıldığı ifade edildi. Gözlem programının lideri Sylvestre Lacour’un, “Bu ‘radyal hız’ yöntemiyle tespit edilen bir gezegenin ilk doğrudan teyidi” ifadelerini kullandığı bildirildi.

almanyada-gokbilimciler-63-isik-yili-uzakliktaki-dis-gezegenin-fotografini-paylasti-4973-dhaphoto1.jpgalmanyada-gokbilimciler-63-isik-yili-uzakliktaki-dis-gezegenin-fotografini-paylasti-4973-dhaphoto2.jpgalmanyada-gokbilimciler-63-isik-yili-uzakliktaki-dis-gezegenin-fotografini-paylasti-4973-dhaphoto3.jpg

DHA