İki ada arasında uçurum

İki ada arasında uçurum
Çanakkale’nin Gökçeada ve Bozcaada kiralar yüzünden memurların korkulu rüyası oldu. Hem memurlar hem yerli halk kiralık ev bulmakta zorluk çekiyor. Kiralar 5 ile 10 bin lira arasında.

Giden memurlar bile geri geliyor

Odatv’nin haberine göre, Çanakkale Bozcaada''da evlerin turizm sezonunda kiraya verilmesi ve kiraların yüksekliği nedeniyle, adanın yerli halkı ve memurlar ev bulamıyor. Gökçeada''da durum farklı değil. Odatv''ye konuşan adadaki emlakçılar, memurların ev bulamadığını söyleyerek, "Geri gidip, Çanakkale''den ev tutuyorlar" dedi. Ayrıca bir yurttaş ev bulamamaktan şikayet ederek, "Ev pansiyonculuğu yapan kim varsa, akrabalarım dahil tespit edersem, nereye olursa şikayet edeceğim" ifadelerini kullandı.

KİRALAR UÇTU

Çanakkale Bozcaada''da artan otel ve pansiyonlar nedeniyle ev bulmak zor hale geldi. Özellikle uzun bayram tatilleri ve hafta sonları adanın rağbet görmesi ev sahiplerinin evlerini pansiyon mantığıyla kiralamasına neden oluyor. Kış aylarında evlerin büyük bölümü boş olsa da kiralık ev bulunmuyor. Bu da adada uzun süreli ev kiralamak isteyenleri zora sokuyor.

MEMURLAR ADALARA SABAH GELİP AKŞAM DÖNÜYORLAR

Adada kiralık evlerin fiyatı da 5 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkıyor. Bu nedenle adalılar kış aylarında Çanakkale’de yaşamak durumunda kalıyor. Sabah ilk feribotla mesai için adaya giden yurttaşlar, akşam yeniden Çanakkale’ye dönüyor...Ev sahiplerinin yaz sezonunda evini pansiyon gibi kiraya verip 2-3 ay gibi bir sürede bir yılda kazanacağı paranın çok daha fazlasını kazandığı ifade ediliyor.Evlerini yıllık kiraya verenler ise 80 ile 90 bin lira arasında ücret talep ediyor.

“İŞLETMELERİN BİR KISMI KAÇAK”

Konuyu Bozcaada Belediyesi Meclisi’ne taşıyan Meclis Üyesi Cevdet Çebi, “kaçak pansiyon işletmeciliği” nedeniyle kimsenin evini kiraya vermediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Herkes otelcilik yapmıyor, iyi para kazanmıyor. Bunun içinde öğrencisi, memuru, emeklisi var. Ev bulmaya çalışıyorlar. Ama maalesef Bozcaada''mızdaki ev kiraları birdenbire yükselmeye başladı. Çok yükselince de insanlar ödeme zorluğu çektiği için adadan kaçıyorlar. Yakında kimse kışın adada yaşamak istemeyecek. Belediye ile beraber Kaymakamlığımıza bağlı maliye, emniyet güçleriyle beraber sıkı bir denetim olmalı. Yüksek cezalar kesilerek bu sorunun önüne geçileceğini inanıyorum.”

"2-3 AY KİRA VERİP, BÜTÜN KIŞIN PARASINI ALMA DERDİNDELER"

Emlakçı Hüseyin Pehlivan ev sahiplerinin 2-3 ay kira ile bütün kışın parasını almak istediğini ifade ederek, "İnsanlar kiraya verdiği evlerine pansiyon mantığıyla bakıyorlar. Kışın kiraya vereyim, mayısta çıksın diye düşünüyorlar. Mayıstan eylüle kadar ayrı bu işi yapıyorlar. Şu anda 5 bin liraya bile kiralık ev yok, çünkü hemen tutuluyor. Çok büyük ev sıkıntısı var. Bu ev pansiyon işine bir çare bulmak gerekiyor" diye konuştu.

"AKRABAM BİLE OLSA ŞİKAYET EDECEĞİM"

“Ev pansiyonculuğu” yapan kişileri şikayet edeceğini ifade eden Mert Özserbes de şunları söyledi: "Bir arkadaşımdan 80 bin lira istediler. Ada şartlarında 80 bin lira kira, aylık 6 bin 500 TL''ye denk geliyor. Çok zor durumdayız. Hiç kimse de yardımcı olmuyor. Var olan evleri pansiyon yaptıkları için ev yok. Yazın zaten bunun bin katını çıkarıyorlar. 5-6 bin lirayı bile umursamıyor. Adalıyım diyen insan bile 5 bin liradan aşağı kiraya vermiyor evini. 7 ile 10 bin lira arasında kira isteyen var. Şu an çevremde 10''a yakın kişi ev arıyor. Ama bulunan evlerin kirası 5 bin liradan aşağı değil. Ev pansiyonculuğu yapan kim varsa, akrabalarım dahil tespit edersem, nereye olursa şikayet edeceğim. Ada şartlarında yaşanılamaz duruma geldik. Birisinin bu duruma artık el atması gerekiyor.”

İlgili Haberler