Gökyüzünde dengeler değişiyor! Türk Mühendisleri geliştirdi çığır açacak...

Gökyüzünde dengeler değişiyor! Türk Mühendisleri geliştirdi çığır açacak...
Yerli ve milli ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A için geri sayım sürüyor. Ülkemizin bu alanda ‘kritik eşiği aşan ülkelerden biri’ olacağını söyleyen uzmanlar, askeri iletişim uydularının da yakın zamanda Türkiye’nin gündemine gireceği görüşünde.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Türkiye’nin haberleşme uydularının uzaya gönderileceği tarihlerle ilgili yaptığı açıklama gözleri bir kez daha bu alana çevirdi.

5f10481e5542871860abb632.jpg

Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A uydusunun 2020’nin son çeyreğinde, TÜRKSAT 5B uydusunun 2021 ikinci çeyreğinde uzaya gönderilmesinin planlandığını, ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz olan TÜRKSAT 6A’nın ise 2022'de uzaya gönderileceğini söyledi.

Savunma Politikaları Uzmanı Arda Mevlütoğlu, söz konusu haberleşme uydularının gelişim süreçlerini anlattı, yerli ve milli iletişim uydusunun ülkemize neler kazandırabileceği konusunu değerlendirdi.

5f1047655542871860abb62d.jpg

TÜRKİYE’NİN UZAY YOLCULUĞU 1994’TE BAŞLADI

Mevlütoğlu, TÜRKSAT 1B ile 1994 yılında uzaya adım atan Türkiye’nin o tarihten bu yana da her bir TÜRKSAT uydusu ile bu alandaki kabiliyet ve altyapısını bir aşama daha ilerlettiğini söyledi.

5A ve 5B uydularının geliştirilmesine Airbus firması tarafından 2017 yılı sonunda başlandığını hatırlatan Mevlütoğlu, “5A / 5B projesi kapsamında ana yüklenici Airbus ile bir Teknoloji Transfer Eğitim Programı başlatılmıştı. Bu program ile Türk mühendislerden oluşan bir ekip, uyduların üretildiği tesislerde teorik ve pratik eğitim aldı. Bu eğitim, tamamen milli ilk iletişim uydumuz olan TÜRKSAT 6A’nın tasarım, geliştirme ve üretim sürecinde büyük katkı sağladı” dedi.

turksat-5b-copyright-airbus2017.jpg

Tüm bu projeler içerisinde TÜRKSAT 6A’nın daha farklı bir yerde konumlandığını söyleyen Mevlütoğlu, “Türkiye’nin uzay teknolojileri tarihçesinde önemli bir dönüm noktasını teşkil ediyor. Tamamen yerli imkanlarla tasarlanıp üretilen ilk iletişim uydusu olmasından dolayı, Türkiye’yi bu alanda kritik bir eşiği aşmış ülkeler arasına sokacak bir proje” dedi.

YALNIZCA ASKERİ İŞLERE YÖNELİK UYDULAR DA GÜNDEME GELECEK

Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayiinde attığı adımlar neticesinde ‘uydu kontrollü’ çok farklı sistemler kullandığını hatırlan Savunma Politikaları Uzmanı Arda Mevlütoğlu, “Söz konusu uydular askeri unsurlar için de kullanılacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: