Golan tepeleri veya eşeğimin yok kolanı!

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri konusunda, "ABD için İsrail'in GolanTepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da "Trump, 'işgalin üzerinden 50 yıl geçti, zamanaşımına uğradı demek istiyor' ama BM kararları İsrail işgalini tanımıyor" diye konuştu.

Karardan önce İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, "ABD'nin de bu meseleye ilişkin tavrında olumlu bir yönelim var. Dolayısıyla İsrail'in Golan Tepeleri'ni ilhakını tanıması için şartlar elverişli hale gelmiş durumda" demişti.

Türkiye, Rusya ve İran ABD'nin kararına tepki gösterdi.

***

Burada "ilhak için şartlar elverişli" sözüne dikkatinizi çekmek istiyorum.

ABD ve İsrail'in Kudüs'ten karardan sonra Golan tepeleri ile ilgili olarak ilhak kararını meşrulaştırma girişimini elverişli hale getiren nedir?

Suriye'nin ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ve Ürdün iş birliğiyle ve İngiltere, İsrail ve AB ülkelerinin desteğiyle iç savaşa sürüklenmesi, ABD ve İsrail'i pervasızlaştırmıştır.

O halde, Golan tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasından, Batı dünyası kadar, ABD ile işbirliği yapan ülkelerin yöneticileri ve "silahlı muhalifler" sorumludur.

İslam İş birliği Teşkilatı'nın İstanbul'daki toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "1967 senesindeki İsrail işgali, sadece bölgedeki Arapları değil, Türkmenleri de kendi topraklarından göçe zorlamıştır. Türkiye'nin ve İİT'nin böyle hassas bir meselede sessiz kalması, emrivakilere boyun eğmesi düşünülemez. GolanTepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz." dedi ama şartların elverişli hale getirilmesine katkı sunanlardan birisi de kendisi değil mi?

***

Erdoğan'ın gündeme getirdiği Golan tepelerindeki Türk varlığı Reşideddin tarihine göre Oğuz Han'a kadar dayanır. Oğuz Han, önce Suriye'yi fethetmiş, ardından Antakya'da 18 yıl kalmış, yazları bugünkü Karabağ'da geçirmiş ve Karakurum'a dönmüştür.

Golan tepelerindeki Türkmen varlığını ise yıllar önce Ferruh Sezgin, Yesevi dergisi için yazdığı makalede gündeme getirmişti.

Türkmenler, Golan tepelerine, büyük Türk komutanı Atsız'ın önderliğinde 1063 yılından itibaren yerleşmişti. Sonradan bölgeye Kafkasya'dan, Dağıstan, Karaçay-Çerkes bölgesinden de nüfus kaydırıldı.

İsrail, 1967'de Golan tepelerini işgal ettiği zaman Golan tepelerinde 22 Türkmen köyü vardı. Bunun dışında birkaç köyde de Türkmenler ve Çerkesler karışık yaşamaktaydı.

İşgalden sonra 40 bin kadar Türkmen, İsrail'e karşı savaşmış oldukları için kuzeye doğru göç etmek zorunda kaldı. Kuneytra'ya, Şam'ın varoşlarına, Hama ve Halep'e yerleştiler. Yerlerine ise Yahudi yerleşimciler getirildi. Aralarında Türkiye'den giden Yahudiler de var.

"Golan", büyük ihtimalle Türklerin verdiği bir isim! "Golan" Türkçe bir kelime. Semeri, eşeğin karnına bağlayan kuşağa bugün de golan veya kolan deniliyor. Golan tepeleri de Suriye'yi Akdeniz'e bağlayan bir kemer gibi zaten...

Keloğlan'ın "eşeğimin yok kolanı" türküsünde olduğu gibi, Suriye'nin can damarını kesmeye çalışıyorlar.

***

60 kilometre uzunluğunda, 25 kilometre genişliğinde, her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği, suyu da olan Golan bölgesinin İsrail'e bakan tarafında Taberiye gölü var.

İsrail, içme suyunun bir bölümünü Golan tepelerinden temin ediyor. Tepelerde, demir kubbe denilen hava savunma sistemleri yerleştirilmiş durumda. Amerika'daki Hıristiyan Siyonistler ise Taberiye gölünü kutsal kabul ediyor. Bu sebeple bölgeye yılda 2.5 milyon turist geliyor.

Anadolu Ajansı, bu bilgileri ayrıntılarıyla vererek "Golan tepeleri, İsrail için neden önemli?" diye yayın yapıyor! Erdoğan'dan ilham alarak, "Golan tepeleri, Türkiye için neden önemli?" diye bilgi sunsalar daha doğru olmaz mı? 

 

Yazarın Diğer Yazıları