Google, Huawei ile anlaşmasını sınırladı!

Google, Huawei ile anlaşmasını sınırladı!
ABD Başkanı Trump’ın bazı yabancı telekomünikasyon şirketlerinin ABD’li firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklama kararının ardından Google, Çinli şirket Huawei'nin Android lisansını iptal etti.

Amerika Başkanı Donald Trump, kendisine yabancı üreticilerin telekomünikasyon alışverişlerini yasaklama yetkisi vermişti. Bu yetkiyle beraber Donald Trump, milli güvenlik riskini bahane göstererek, herhangi bir senato onayı veya görüşmesinden geçmeden doğrudan Amerikalı şirketlerin yabancı üreticilerle alışveriş yapmasını yasaklayabiliyordu. İlk olarak uzun zamandır süregelen 5G dağıtımı sebebiyle alındığı düşünülen bu karar, şimdi Google ve Android lisansının iptaliyle devam ediyor.

Google'ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmayı indirgediğini açıkladı.

Alphabet'in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google'ın geliştirdiği Android yazılımı güncellenemeyecek; bu telefonların, uygulama yüklenmesini sağlayan Google Play, e-mail hizmeti Gmail ya da video uygulaması YouTube'a da erişimi olmayacak.

Şimdiki Huawei telefonlarında ise bu hizmetler olduğu gibi kullanılmaya devam edecek.

Reuters'a konuşan bir kaynak, Huawei'nin sadece Android yazılımının halka ve geliştiricilere açık olan hizmetlerini kullanmaya devam edebileceğini, diğer hizmetlerine erişimin kesileceğini söylemişti.

Bu haberin üzerine Alphabet şirketinin sözcüsü bir açıklama yaptı; Amerikan hükümetinin aldığı kararlara uyduklarını belirterek şu an Huawei telefonlarda bu hizmetleri kullanan kişilerin ise devam edebileceğini belirtti.

Bu durumun Huawei'nin Çin dışındaki akıllı telefon operasyonlarını etkileyebileceği belirtiliyor.

KENDİ YAZILIMINI GELİŞTİRİYOR

Huawei ise son birkaç yıldır Android sistemini kullanmasının engellenmesi takdirinde kendi yazılımını devreye sokmak için bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Çin'de kullanılan bazı modellerinin bu yazılıma ait teknolojileri kullandığı belirtiliyor.

Huawei'nin Çin'deki operasyonları zaten Google uygulamaları yasak olduğu için bu durumdan etkilenmeyebilir ancak şirketin en büyük ikinci pazarı olan Avrupa'da bu durumun nasıl bir zarara yol açabileceği henüz kestirilemiyor.

GOOGLE’IN KARARI TRUMP’IN KARARNAMESİ SONRASI GELDİ

Trump geçen hafta içinde imzaladığı başkanlık emrinde, açıkladığı kara listede yer alan yabancı şirketlerin, hükümet izni olmadan Amerikalı şirketlerin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını açıklamıştı.

Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi Huawei de bu listede yer alan şirketler arasına eklendi.

Son aylarda aralarında İngiltere'nin de olduğu bazı Batı ülkeleri, Huawei ürünleri ile ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyordu.

Çin'in Huawei teknolojisini casusluk için kullanabileceği kaydediliyor.

Washington, müttefiklerine, Huawei'in 5G teknolojisini kullanmamaları konusunda da baskı yapıyor.

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Android işletim sisteminin geliştiricisi Google'ın, Huawei cihazlara getirdiği hizmet yasağının ardından Çin'den ilk açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı imzalı açıklamada, ABD'nin Google hamlesine karşı önlem alınacağı belirtilirken, 'bekleyin ve görün' uyarısı yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang’ın açıklamaları, ABD Ticaret Bakanlığı’nın ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarını koruma amacıyla ABD’li şirketlerin Huawei ile çalışmasını yasaklamasının ardından geldi.

GOOGLE'DAN HUAWEI AÇIKLAMASI

Bunun yanında ABD merkezli teknoloji şirketi Google, hizmetlerinin Huawei cihazlarında yasaklanacağını açıkladı. Google’dan yapılan açıklamada şirketin Ticaret Bakanlığı kararına uyması gerektiği belirtilirken, mevcut Huawei kullanıcılarının “Google Play ve Google Play Protect” gibi hizmetleri kullanmaya devam edebilecekleri belirtildi.

Ek olarak medyada yer alan bazı haberlerde Almanya merkezli çip üreticisi Infineon Technologies’in Huawei’ye yapılan teslimatları durduracağı iddia edildi. ABD merkezli çip üreticileri Intel ve Qualcomm’un da Washington’ın kararı üzerine Huawei’ye yazılım ve ürün göndermeyi bıraktığı belirtildi.

HUAWEİ'DEN AÇIKLAMA: "SATIŞ SONRASI HİZMETLERİ SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Çinli şirket, "Huawei, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir." ifadelerini kullaınrken 'tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceği' bilgisini verdi.