Android ve YouTube’un sahibi olan arama motoru Google’ın kuruluş ve günümüze kadar gelen hikayesi

Android ve YouTube’un sahibi olan arama motoru Google’ın kuruluş ve günümüze kadar gelen hikayesi
Günlük kullanmış olduğumuz arama motoru Google'ın kuruluş ve günümüze kadar gelme hikayesini hiç merak ettiniz mi? İşte tüm sorularımıza yanıt bulan Google hakkında tüm detaylar...

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre Google; Chrome, Maps, Translate, Earth ve YouTube gibi popüler hizmetlerin haricinde aynı zamanda Android işletim sisteminin de sahibi. Ancak şirketin bu kadar büyük bir erişim ağına ulaşmasının en büyük faktörü Google Arama olarak bilinen arama motoru oldu.

Ağustos 2021’de yapılan araştırmaya göre internette toplamda 1,88 milyar web sitesi bulunuyor. Google’ın bunların ne kadarına indeksleme yaptığı (Arama üzerinden erişilebilir hale getirdiği) belli olmasa da, Google’ın her geçen gün daha da büyüdüğünü göz ardı etmemek lazım.

Günümüzde Google Arama olarak bildiğimiz arama motoru aslında ilk olarak Stanford Üniversitesinin web sitesinde yayınlanmıştı. Yani Google isimli hizmet, erişime ilk açıldığında üniversitenin arama motoru olarak görev yapıyordu.

Ancak kısa sürede diğer üniversitelerin de arama motoru haline gelen Google, kısa süre içerisinde üniversitelerden bağımsız bir platform haline geldi. Google Inc. firması 4 Eylül 1998’de Larry Page ve Sergey Brin tarafından kuruldu.

2004 yılında halka açılan şirket, 2015 yılında Alphabet firmasını Google’ı bir yan kuruluş haline getirdi. Halihazırda Alphabet şirketinin alt hizmetlerinde Waymo, Google ve DeepMind gibi birbirinden bağımsız firmaların olduğunu söylemek mümkün.

Google’ın ayrıca yıllar içerisinde oldukça dikkat çeken satın alımlar yaptığını belirtelim. Şirket, 2006’nın başlarında YouTube’u 1.65 milyar dolara satın aldı. Android’i ise 2005 yılında 50 milyon dolara kendi bünyesine kattı.

İlgili Haberler