Göreme Vadisi TOKİ'ye mi açılacak?

Göreme Vadisi TOKİ'ye mi açılacak?
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Göreme Vadisi'nin Milli Park olmaktan çıkarılmasını TBMM'ye taşıdı.

UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirasları’ndan biri olarak belirlediği Göreme Vadisi, Erdoğan'ın imzasıyla ‘milli park’ olmaktan çıkarılırken,  İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi konuyu TBMM'ye taşıdı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Vadi ve çevresindeki alanın milli park olarak belirlenmesi hakkındaki 30 Ekim 1986 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, yürürlükten kaldırıldı. Böylece 1986'da milli park ilan edilen bölgenin 33 yıl sonra ‘statüsü’ değiştirilmiş oldu.

Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bahşi, Göreme Vadisi'nde yer alan, Üç Güzeller, Uç Hisar ve Cevizlibağ bölgeleri ile ilgili TOKİ'nin proje hazırlığı içerisinde olduğu iddialarını sordu.

Bahşi'nin önergesinde yönelttiği sorular şu şekilde;

"22 Ekim 2019 tarih ve 30926 sayılı Resmi gazetede 1673 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Göreme Vadisi Milli Park olmaktan çıkarılmıştır. UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirasları’ndan biri olarak belirlediği Göreme Vadisi, 1986 tarihinde Milli Park ilan edilmiş olup, Türkiyenin önemli Turizm merkezlerinden birisidir.

Buna göre;
1-Göreme Vadisinin Milli Park özelliğinin kaldırılmasındaki amaç nedir?

2- Bölgenin imara açılmasıyla turizmin biteceğinin farkında mısınız?

3-UNESCO Dünya Miras Listesi’nde hem kültürel, hem doğal miras olarak yer
alan Göreme Milli Parkının statüsünün kaldırılmasıyla, bölgenin rant çevrelerince
yağmalanmasına göz mü yumacaksınız?

4- TOKİ’nin Üç Güzeller, Uçhisar ve Cevizlibağ bölgelerinde proje geliştirmek
için hazırlığı olduğuna dair iddialar doğru mudur?

5- Eğer bu iddialar doğruysa Kapadokya bölgesinin katliama uğrayacağını
düşünüyor musunuz?"

skljhgfg.jpg