"Görevden alınan, yargılanan, ceza verilen hiç kimse yok"

"Görevden alınan, yargılanan, ceza verilen hiç kimse yok"
Partisi adına Meclis Genel Kurulu’nda söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Sayıştay raporlarına dikkat çekerek “Kamuya açıklanan onca rezil duruma rağmen görevden alınan, yargılanan, ceza verilen hiç kimse yok bugüne kadar. Bu böyle gitmez” dedi.

YENİÇAĞ / İSTANBUL

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, parlamenter demokrasilerde bütçe denetiminin parlamento adına Sayıştay tarafından yapıldığını anımsatarak, "Son 17 yılda yapılan değişikliklere Sayıştayın etkisi azaltılarak denetleme yetkisi elinden alındı. Sayıştay, denetleyemez hale getirildi. Sayıştay raporları hiçbir sonuç doğurmayan raporlar haline getirildi" diye konuştu.

“DENETLENEBİLECEĞİNİ BİLE BİLE YAPILAN YOLSUZLUKLARIN…”

Sayıştay raporlarını görüşmek üzere bir Komisyon kurulmasını istediklerini belirten Türkkan, “Çürümüşlüklerimizden örnek vermek gerekirse AK PARTİ iktidarları döneminde yandaş şirketlere rant aktarma aracı olan kamu ihaleleriyle ilgili oynan oyunlar Sayıştay denetim raporlarında tek tek anlatıldı. Bu raporlarda, bu raporların içinde, olmayan konserlerden tutun yapılmayan geziler var, yenmeyen pilav üstü dönerler var, olmayan hastalara kadar ödenen her kuruşun hesabı tek tek bu raporlarda ortaya döküldü.

Ben konuşmayı yaparken bazı arkadaşların kızdığını veya sıkıldığını tahmin edebiliyorum. Çünkü suçluları ve suç ortaklarını sizler de benim gibi biliyorsunuz. Hatta o raporlarda yer alan usulsüzlüklerin başında olan isimlerin bazıları şu an Genel Kurulda olmasalar bile aranızda vekil olan arkadaşlarımız da var. Peki, nasıl oluyor da bu kadar pişkince davranmaya devam ediyoruz? Şöyle: Sizler için Sayıştay raporları hiçbir sonucu olmayan raporlar, o hâle getirildi. Denetlenebileceğini bile bile yapılan yolsuzlukların, usulsüzlüklerin görünen kısmıdır Sayıştay raporları” şeklinde konuştu.

“BUZ DAĞININ GÖRÜNMEYEN TARAFININ KEYFİNİ ÇIKARANLAR”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Buz dağının görünmeyen tarafının keyfini çıkaranlar için kalan kısmını gösteren raporlardan neden korkuyorsunuz bilmiyorum. Zaten kamuya açıklanan onca rezil duruma rağmen görevden alınan, yargılanan, ceza verilen hiç kimse yok bugüne kadar. Bu böyle gitmez, gitmemeli.

İYİ parti olarak önerimiz Sayıştay raporlarını görüşmek üzere bir Komisyon kurulmasıdır. Daha da ötesi, Yüce Divan gibi bir mekanizmayla tüyü bitmemiş yetim hakkını yiyen sorumsuz sorumluların adalete hesap vermelerini sağlayan bir yapı devreye alınmalıdır. "Sayıştay mahkeme değil." derseniz de bal gibi yüksek mahkemedir Sayıştay, mali denetleme mekanizmasıdır. Denetim mekanizması olarak düzenlenmiştir, denetim mahkemesi olarak düzenlenmiştir.”