Görmeyen gözlere duymayan kulaklara

Kimileri ABD'den, bazıları Rusya'dan medet umarken şehit cenazelerinin sayısı tahammül sınırını aştı.

Hem de üç aylara girdiğimiz Regaib Gecesinde 33 aslanı daha kaybettik. Bir o kadar da yaralımız var.

İnanın bu durumu anlatacak kelime bulmakta çaresiz kalıyorum. Hiçbir teselli sözcüğü yüreğimizdeki yangını hafifletemiyor.

Peki bu konuma gelişte yönetimin hiç mi kabahati yok? Bir de şakşakçılar var. Ekranlara çıkıp "zaten Suriye ordusu Rusya'nın hurdalığı" diye gaz verip durdular.

Kimle savaşıyoruz

Aynı kalemler ve aynı ağızların şimdi hangi savunmayı yapacaklarının merakı içindeyim. "Mehmetçiği vurun" emrini veren Kemal Kılıçdaroğlu mu? Yahu bu kadar mı aykümüz düşük? Saldırı emrini veren Putin'den başkası değil ki.

Kremlin'in açıklaması

Rusya'nın "Biz yapmadık. Rejim vurdu" şeklindeki açıklamasına kim inanır. Libya'da da şehitler verdiğimiz gerçeğini, neden sonra kabullenen, bir yönetimimiz var.

33 şehit için kılınacak cenaze namazları nasıl kamufle edilebilir? Bunun için de formül hazır. Ayrı ayrı toprağa verileceklerdir.

Bundan sonrası

5 Mart'ta yapılması planlanan Erdoğan-Putin buluşmasından hiçbir şey çıkmayacağı kesin. Zahmet edip bir araya gelmesinler.

Bize ne Doğu'dan ne Batı'dan fayda var. NATO Genel Sekreteri'nden ABD Savunma Bakanı'na kadar yaptıkları sadece "balon uçurmak." Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz; "Türk'ün Türk'ten başka dostu yok"...

Tek doğru

Anadolu'da güzel bir söz vardır; "Toydan sonra nara." Bunu biraz açarsak düğün bitmiş, herkes evine gitmiş, bazıları halay çekmeyi sürdürüyorlar. Mültecilerin Avrupa yolunda özgür bırakılması gecikmiş bir karardır. Bir nevi toydan sonra nara diyebiliriz.

Türkiye, bu kararı üç yıl önce almalıydı. Gecikmeli de olsa yakın zamanda tek doğrunun bu olduğuna inanıyorum.

Gece iyi başlamıştı

İdlip'teki alçaklığı öğrendiğim ilk isim Hüseyin Movit oldu. Oysa öncesi Başakşehir'le müjde kokusu almıştık. Nitekim Okan Buruk ve futbolcuları başarılarını perçinlediler. Yani UEFA Kupası'nda ilk 16'ya kaldılar.

Böylesi yas ortamında kazanılan "ülke puanları" Avrupa arenasında takım sayımızın azalmasını engelledi. Başakşehir'e başarı dileklerimizi unutmayalım.

Ortak ağız

Bu aralar İYİ Parti baş tacı. Bu kez Uğur Poyraz ön plandaydı. Partinin Genel Sekreteri kendisinden önce ekrana çıkan tüm sözcüler gibi davrandı. Poyraz da aynı şeyleri söyleyip noktayı koydu. "HDP, PKK ile ilişkisini kestiğini açıklamazsa, asla bizimle iş birliği yapamaz." Öte yandan Hakan Bayrakçı'nın İYİ Parti ile ilgili "gelecek falı" devam etmekte. SONAR başkanının geçmişteki tahminlerini hatırladıkça, öngörülerini benimsiyorum.

Kimilerine abartılı gelse de, "yeni bir rüzgârla CHP-İYİ Parti ortaklığı yüzde 37-38'leri bulabilir." Dikkate değer...

***

Kesinti yok

Bugünlerde yoğun söylenti, emeklilerden "destek primi toplanacağı" şeklinde. Öncelik Maden Mühendisi Yavuz Yiğiter olmak üzere cevap bekleyenlere "böyle bir şey kesinlikle yok" diyorum, resmî makamlar ve özel istihbaratımızla böyle bir tehlikenin bulunmadığını öğrendik.

Öte yandan Zeki Topçuoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ömer Aslan Kalafatçılar'ın övgü ve sağlık dileklerine teşekkür ediyorum. Tabii birçok okurumun mesajlarına da.

****

Turgay Yılmaz'dan vecizeler

Şimdi de bir tebessüm mailini vermek istiyorum:

* Yüzyılımızın esprisi: Abdullah Gül; "Gezi ile gurur duyuyorum."

* 10 Kasımlarda kulak ağrısından başka icraatını hatırlamadığımız Abdullah Gül yakında "Ben aslında sıkı Atatürkçüyüm ama çevre baskısından gösteremedim. Şahidim ise Kılıçdaroğlu" derse şaşırmayalım.

* Diyanet, vatandaşlara akşam pazara gitmesini tavsiye etti. Yetmez, ekmeği de fırından bayat alın ısıtıp yerseniz epey tasarruf edersiniz de diyebilir. Hatta çevrenizde bayat ekmeği bedava veren fırınlar varsa onları tercih edin.

GÜNÜN SÖZÜ

Hakça düşünebilmek için başkalarının ne demek istediğini anlamalıyız; düşüncelerimizin değerini anlamak için başkaları üzerindeki etkisini sınamalıyız. William Hazlitt

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları