Göstericiyi ezerek böyle öldürdü: Vicdansızlığın böylesi

Göstericiyi ezerek böyle öldürdü: Vicdansızlığın böylesi
Belerus’ta dün yapılan devlet başkanlığı seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre iktidarı 26 yıldır elinde bulunduran devlet başkanı Lukaşenko’nun büyük farkla seçimi kazanmasının ardından ülkede ortalık karıştı. Lukaşenko’ya muhalif olanlar sokaklara dökülürken, protestolar sırasında bir cezaevi aracının göstericilerin arasına daldığı öğrenildi.

Belarus’ta dün yapılan devlet başkanlığı seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre, 26 yıldır iktidarda olan mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko büyük farkla sandıktan birinci çıktı. Merkez Seçim Komisyonu, kesinleşmeyen sonuçlara göre, Lukaşenko’nun, oyların yüzde 80,23 oy ile seçimin galibi olduğunu açıkladı.

Başlıca muhalif aday Svetlana Tihanovskaya, oyların yüzde 9,9’unu almış durumda. Govori Pravdu (Doğuyu Söyle) Hareketi Lideri Andrey Dmitriyev?in oyların yüzde 1,04?ünü aldığı, Anna Kanopatskaya’nın oyların yüzde 1,68?ini, Belarus Sosyal Demokrat Birliği Başkanı Sergey Çereçenetsa’in ise, oyların yüzde 1,13?ünü aldığı belirtiliyor.

Yüzde 9,9 oy aldığı açıklanan, muhalefetin tek güçlü adayı Svetlana Tihanovskaya ise seçimi kendisinin kazandığını ileri sürdü. Muhalif çevreler, bağımsız olduğunu öne sürdükleri sandık çıkış anketlerine göre, muhalif aday Tsihanovskaya’nın oyların yüzde 72,1’ini aldığını, mevcut Devlet Başkanı Lukaşenko’nun ise oyların sadece yüzde 13,7’sini aldığını ileri sürüyor.

GÖSTERİCİLER BARİKAT KURDU

Seçimlerin ardından başta başkent Minsk olmak üzere bazı şehirlerde sonuçları protesto etmek isteyen göstericiler sokağa döküldü. Tut.by sitesinin paylaştığı görüntülerde güvenlik güçlerinin protestoculara müdahale ettiği, göstericilerle polis arasında çatışma yaşandığı görüldü.

POLİS SES BOMBASI ATTI

Rus ve Belarus medyası, güvenlik güçlerinin bazı protestocuların üzerine ses bombası attığını ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Polisin olaylarda tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı da kullandığı belirtildi. Minsk’in merkezinde binlerce göstericininin toplanarak Lukaşenko aleyhine sloganlar ve polise taş attıkları, çöp konteynerleri ile barikatlar kurulduğu, çıkan olaylarda gözaltına alınanlar olduğu bildirildi. Bazı caddelerin trafiğe kapatıldığı belirtildi.

CEZAEVİ ARACI GÖSTERİCİLERİN ARASINA DALDI

Minsk’te bir cezaevi aracının göstericilerin arasına dalması sonucu en az bir kişinin yaralandığı bildirildi. Ayrıca Maşerov ve Storojovskaya caddelerinin kesiştiği noktada patlamalar yaşandığı, gökyüzüne dumanlar yükseldiği iddia edildi.

TİHANOVSKAYA: POLİSE VE ORDUYA SESLENİYORUM

Seçimlerde Lukaşenko?nun karşısındaki en güçlü aday olan Svetlana Tihanovskaya, kendisinin seçimlerin galibi olduğunu iddia ederek ülkenin değiştiğini söyledi. Belarus güvenlik güçlerine çağrıda bulunan Tihanovskaya polisin ve askerin, halkın bir parçası olduğunu ve ülkenin artık değiştiğini söyleyerek, şiddetten kaçınmaları çağrısında bulundu. Diğer taraftan Tihanovskaya, göstericilere, şiddete gerekçe oluşturacak eylemlerden uzak durmaları gerektiğini söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: DURUM KONTROL ALTINDA

Belarus İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise başkent Minsk’te güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve izinsiz gösterilerin kontrol altına alındığı belirtildi. Tass ajansına konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı ses bombası kullandığını ve gözaltına alınanlar olduğunu doğruladı. Vesna adlı insan hakları örgütü, gösteriler sırasında ülke genelinde aralarında seçim gözlemcilerinin, aktivistlerin ve gazetecilerin de olduğu 170 kişinin gözaltına alındığını iddia etti. Belarus Soruşturma Komitesi, izinsiz gösteriler ve güvenlik güçlerine karşı şiddet uygulanmasıyla ilgili dava açıldığını duyurdu. Açıklamada, gösterilerin organizatörleri ve katılımcılarının 8 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecekleri belirtildi. Öte yandan, Tass ajansının telefonla görüştüğü Vesna insan hakları örgütünün yetkilisi insan hakları savunucusu Valentin Stefanoviç, Minsk'te dünkü gösteriler sırasında bir kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

SEÇİM ÖNCESİ WAGNER KRİZİ

Belarus’ta seçimlerden önce Rus Wagner grubuna bağlı paralı asker oldukları iddia edilen 33 Rus vatandaşı gözaltına alınmıştı. Devlet Başkanı Lukaşenko, iç karışıklık çıkarmak için 200 yabancı militanın ülkeye giriş yaptığını ileri sürmüştü. Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerini, sandık çıkış anketlerine göre Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko büyük farkla kazandı.

3 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Belarus İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülke genelindeki izinsiz toplu gösterilerde yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alındı” denildi. Minsk’te yaklaşık bin, diğer kentlerde 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 50’den fazla göstericinin ve 39 polisin yaralandığı açıklandı.

LUKAŞENKO: YUMUŞAK KARŞILIK VERDİK

Olayların ardından Devlet Başkanı Lukaşenko'dan ilk açıklama geldi. Belta ajansının haberine göre, protestoculara karşı baskı uygulanmadığını belirten Lukaşenko, "Eğer yasaları ihlal ederseniz, cevap veririz. Zaten yumuşak karşılık verdik. Dürüst olacağım, güvenlik güçlerini hep tuttuk" dedi.