Göz küresinde başlayıp baş yarısına kadar yayılıyor. Uzman Dr. Emel Çolakoğlu duyurdu

Göz küresinde başlayıp baş yarısına kadar yayılıyor. Uzman Dr. Emel Çolakoğlu duyurdu
Korona virüs salgını nedeniyle uzun süre ekran başında bekleyen insanlarda ‘göz migreni’ olarak adlandırılan hastalıkta da artış yaşanmaya başladı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, göz küresinde başlayan ve aynı taraf baş yarısına yayılan keskin ağrının giderek daha fazla kişide görüldüğünü söyledi.

Göz küresinde başlayıp baş yarısına kadar yayılıyor. Uzman Dr. Emel Çolakoğlu duyurdu

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle birçok faaliyet de dijital ortama geçmişti. Başta eğitim faaliyetleri olmak üzere iş yaşamındaki birçok uygulamanın dijital ortama geçmesi ile birlikte ekran başında harcanan süre de arttı. Bu nedenle göz sağlığı ile ilgili sorunlar daha fazla yaşanmaya başladı.

Hürriyet’te yer alan habere göre Şiddetli baş ağrısıyla yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren migren, artık gözlerde de önemli bir sorun haline geldi. Halk arasında ‘göz migreni’ olarak adlandırılan hastalığın, salgın sürecinde aylardır gözlerin yoğun şekilde aktif kullanılmasıyla giderek yaygınlaştığını belirten Dr. Emel Çolakoğlu, “Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda bilgisayar başında geçen sürenin artmasına bağlı olarak göz kırpma sayısında azalma, uyku sürelerinde kısalma, ekrandan yansıyan mavi ışık yoğunluğu ve klima gibi nedenlerle göz kuruluğu, gözlerde yanma, batma, acıma ve sulanma şikayetleri son zamanlarda yoğunlaştı. Ayrıca uyku düzensizliği ve stres ile tetiklenen ve göz çevresinde başlayan ağrılar, başa da yayılıyor. Göz migreni olarak tanımlayabileceğimiz bu durum aynı zamanda gözde ışıklanma, ışıklar etrafında çizgilerle kendini gösteriyor ve başa da yayılan keskin ağrılar yaşam kalitesini düşürüyor, konsantrasyonu engelliyor” dedi.

“GÖZ KIZARIKLIĞI DEYİP GEÇMEYİN”

Göz kızarıklığının es geçilmemesi gerektiğini belirten Dr. Emel Çolakoğlu şöyle konuştu: 

"Gözlerde en sık rastlanan şikayetler arasında yer alan; kızarıklık, çapaklanma, sulanma ve batmaya neden olan konjoktivitin, Covid-19 hastalarının yüzde 1-3’ünde gelişebildiğini; genellikle konjoktivit ile eş zamanlı ateş ve halsizlik ile çocuklarda ishal de görülebildiğini belirten Emel Çolakoğlu “Gözde benzer şikayetler oluştuğunda etken bakteriler, diğer virüsler ve alerji de olabileceğinden, bu nedenle hekim kontrolü çok önem taşımaktadır” dedi. Çolakoğlu, Covid-19’un gözler yoluyla bulaşmaması için kontakt lens yerine gözlük kullanılması, gözlerin ovuşturulmaması, el hijyenine özen gösterilmesi ve kağıt havlu kullanılmasının önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu virüsün gözümüze bulaşması iki yolla oluyor. Üstünde virüs bulunan bir eşyaya örneğin masaya ya da kapı koluna dokunulduktan sonra gözler ellendiğinde virüs bulaşıyor. Bazen de karşımızdaki kişinin öksürüğü, hapşırığı ya da yüksek sesle konuşması sırasında etrafa saçılan virüsler, gözümüze giriyor."