Gözler Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde

Gözler Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde
Bahçeli'nin erken seçim çıkışının ardından gözler, saat 13.30'da yapılacak olan Tayyip Erdoğan-Devlet Bahçeli görüşmesine çevrildi.

Partisinin Meclis grup toplantısını, Bahçeli'den sonra yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Bahçeli'nin erken seçim çağrısına hiçbir yanıt vermezken, tavrının ne olacağı konusunda bugün yapacağı görüşmeyi adres gösterdi.

Bugünkü görüşme öncesinde kulislerde dile getirilen beklentiler, siyasi partilerin tutumları ve olası seçim tarihlerine ilişkin yapılan değerlendirmeler şöyle:

OLUMLU BEKLENTİ YÜKSEK

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin kimilerine göre "sürpriz", kimi yorumculara göre de "beklenenin Bahçeli tarafından ilanı" olarak yorumlanan erken seçim çağrısının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da "olumlu" karşılanacağı beklentisi yüksek.

Çoğu yorumcu, AKP ile MHP'nin seçimler için artık "kader birliği" yaptığı, seçim yasasındaki ittifak düzenlemesini bu birlikteliğe göre dizayn ettikleri ve bu aşamadan sonra ittifakın bozulmasının iki tarafı da seçim yenilgisine götürebileceği için Erdoğan'ın, Bahçeli'nin önerisine ters bir açıklama yapmasını beklemiyor.

Sadece erken seçim tarihinin iki liderin uzlaşmasıyla belirlenebileceğine işaret ediliyor. Kulislerde erken seçim kararı ve tarihinin çıkması en güçlü olasılık olarak değerlendirilirken, Erdoğan'ın Bahçeli'nin önerisini reddetmesinin son dönemin en büyük sürprizi olacağı yorumu yapılıyor.

YILDIRIM ARACI OLDU İDDİASI

Bahçeli'nin yakın zamanda Erdoğan'la görüşmemesi ve bu konuda somut bir temas olmamasına karşın erken seçim çağrısı yapması, "Karar kapalı kapılar ardında mı alındı?" yorumlarına neden oldu.

MHP sözcüleri, Bahçeli'nin Erdoğan'la görüşülerek alınmış bir karar olmadığını, Bahçeli'nin hem ekonomi, hem de dış politikadaki gelişmeler ve ülkenin bekasını dikkate alarak seçim çağrısı yaptığını ifade ettiler.

Ancak kimi yorumcular, yaklaşık iki hafta önce Bahçeli'nin "seçimler zamanında yapılacak" dediği grup toplantısı sonrasında Başbakan Binali Yıldırım'la görüşmesine dikkat çekiyorlar.

Görüşme sonrasında Yıldırım, MHP'nin Olağan Kongresi sonrasında bir nezaket ziyaretinde bulunup Bahçeli'yi yeniden genel başkan seçilmesinden sonra kutladığını ifade etmişti. Yıldırım, Afrin Operasyonu, terörle mücadele dahil, "memleket meselelerini" konuştuklarını belirtmekle yetinmişti.

İlgili Haberler