Gözler Merkez Bankası’nın vereceği kararda

Gözler Merkez Bankası’nın vereceği kararda
FED’in faiz kararı sonrası dolar tırmanışa geçerken gözler Merkez Bankası’nın bugün vereceği faiz kararına çevrildi. Karar öncesi toplantı öncesi yaptıkları tahminlerde bankanın faizi sabit tutmasını beklediklerini açıkladı.

Gözler Merkez Bankası’nın vereceği kararda

ABD Merkez Bankası (FED) beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 0- 0.25 aralığında sabit tuttu.

Fed’in açıkladığı “Ekonomik Projeksiyon Raporu”na göre ise bu yıl ve gelecek yıl için faiz tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 0,1 seviyesinde kaldı. Fed yetkilileri 2023 sonu için faiz tahminini yüzde 0,1’den yüzde 0,6’ya yükseltti. Kararın ardından Dolar/TL de, dolar endeksindeki yükselişe paralel olarak 8,50’den 8,63’e yükseldi.

Gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı karara çevrildi. Karar öncesi toplantı öncesi yaptıkları tahminlerde bankanın faizi sabit tutmasını beklediklerini açıkladı

BEKLENTİLER DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞE KAYDI

Öte yandan ilk faiz indirimine ilişkin beklentiler ise bir önceki ankette üçüncü çeyrekte yoğunlaşırken bu ayki ankette beklentiler dördüncü çeyreğe doğru kaydı.

ERKEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ

Son haftalarda ise ilk faiz indirimlerine yönelik beklentiler TCMB’nin söylemleriyle bir miktar ötelenmiş durumda. Bu öteleme Kavcıoğlu’nun, para politikasında erken gevşeme beklentisinin ortadan kalkması gerektiğini söylemi ardından geldi.

Kavcıoğlu’nun göreve beklenmedik hızlı ataması kendisinin bir an önce faiz indirimi yapmak için göreve geldiği beklentisi oluşturdu. Kavcıoğlu Mart sonunda görevi devralırken o hafta rutin tarihinden önce bir PPK toplantısı ile indirim beklentisi ile başlayan bu süreç hızlı faiz indirimi endişeleri olarak bugüne kadar devam etti.

Kavcıoğlu ise bugüne kadar faizleri yüzde 19’da sabit tutu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki düşük faiz çağrısıyla tarihi zirve olan 8.88’e sıçrayan dolar/TL, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun para politikasında erken gevşeme beklentilerinin tamamen ortadan kalkması gerektiği açıklaması sonrası yönünü aşağı çevirdi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Reuters’ın ay başında derlediği ankette de yılsonu enflasyon tahminleri yukarı yönlü revizyonlarla birlikte neredeyse yüzde 15 seviyesine ulaşmış durumda. Yıl sonu tahmin medyanı Ocak’taki Reuters anketinde yüzde 10.80 seviyesinden yükselişe geçmişti. Yukarı yönlü revizyonlar Mart ayı itibarıyla belirginleşmişti ve halen de devam ediyor.

Fitch’in Avrupa kredi notları direktörü Douglas Winslow, online sunumda “erken” faiz indiriminin “önemli risk” olduğunu ve TCMB’nin yakında, yüzde 19 seviyesinde bulunan politika faizini düşürmek için fırsat arayacağını söyledi.

Yılsonu politika faizi anketinin medyanı yüzde 16.5 seviyesinde bulunurken, tahminler yüzde 15.25 ila yüzde 18 bandında yer alıyor.

İlgili Haberler