Gözleri ovuştururken verdiğimiz zarar ortaya çıktı. Bu görüntüyü daha önce görmediniz

Gözleri ovuştururken verdiğimiz zarar ortaya çıktı. Bu görüntüyü daha önce görmediniz
İnsanların günlük hayatta sıklıkla yaptığı göz ovuşturma hareketi aslından insanların göz sağlığı için tehdit oluşturuyor. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde akciğer ve yoğun bakım hekimi olarak görev alan Dr. Avraham Z. Cooper, tarafından paylaşılan bir video, gözünüzü ovalarken görme organınıza ne denli büyük bir baskı uyguladığınızı açık bir şekilde gösteriyor.

Webtekno'da yer alan habere göre, Vücudumuzun herhangi bir yerini ovaladığımızda ilgili bölgede kan basıncının artması doğaldır. Ancak konu son derece kritik bir göreve sahip olan gözler olduğunda bu konu daha da önemli hale geliyor.

HASTALIĞA SEBEP OLUYOR

Günlük hayatta gözleri çok fazla ovuşturmak, korneanın incelerek sivrileşmesine ve 'keratokonus' rahatsızlığının ortaya çıkmasına dahi neden oluyor.

Gözünüzü ovuşturduğunuzda görme organınıza nasıl bir baskı yaptığınızı, Ohio Eyalet Üniversitesi’nde akciğer ve yoğun bakım hekimi olarak görev alan Dr. Avraham Z. Cooper, Twitter hesabı üzerinden paylaşmış olduğu video ile gösterdi.

Dr. Cooper, videonun açıklamasına “Gözlerinizi ovaladığınızda bu olur” yazdı ve hemen altında da bir daha gözlerini asla ovuşturmayacağını belirtti.

KERATOKONUS NEDİR?

Keratokonus, kornea şeklinin bozulduğu ve öne doğru sivrilerek koni şeklinde çıkıntı yaptığı bir göz rahatsızlığıdır. Kornea, gözün en ön kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki katmandır. Korneada ortaya çıkan bu değişiklik göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına yol açar. Sonuç olarak bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar ve bu sebeple de okuma ve araba kullanma gibi günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır. Keratokonus kalıcı körlüğe neden olan bir rahatsızlık değildir ve çeşitli şekillerde tedavi edilebilir.