Guaido Venzeuela'ya geri döndü

Guaido Venzeuela'ya geri döndü
Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido, Latin Amerika turunu tamamladıktan sonra ülkesine geri döndü. Guaido'nun Venezuela'dan ayrılmasından sonra geri dönüp dönmeyeceği merak konusu olmuştu.

Venezuela'da muhalif lider Juan Guaido, Latin Amerika turunu tamamlayıp ülkesine geri döndü.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun seyahat yasağı getirmesine rağmen Latin Amerika turu için Venezuela'dan ayrılan Guaido'nun ülkesine geri dönüp dönemeyeceği merak ediliyordu.

Caracas'ta havalimanında konuşan Guaido, "Venezuela'dayız ve ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

Guaido'yu Caracas'ta toplanan binlerce kişi karşıladı. Muhalif lider ülkeye döneceğini açıklayıp kitlesel protesto gösterileri için çağrı yapmıştı.

Pazar günü Twitter'da paylaştığı bir mesajda Guaido "Yarın sabah, Pazartesi saat 11'de sokaklara!" diye çağrı yaptı. Guaido, muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis'in başkanı olarak 23 Ocak'ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu istifaya çağırmıştı.

50'yi aşkın ülke Guaido'nun devlet başkanlığını tanıdı. Maduro ise ülkenin meşru devlet başkanı olduğunu söylüyor ve Türkiye, Çin ve Rusya tarafından destekleniyor.

Guaido geçen ay Venezuela'dan Kolombiya sınırını geçerek ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Brezilya Devlet başkanı Jair Bolsonaro ile görüşmüş ve çeşitli Latin Amerika ülkelerine ziyarette bulunmuştu.

Guaido'nun Venezuela'ya dönüşüne Maduro'nun nasıl karşılık vereceği henüz bilinmiyor.

Guaido'yu "darbeci Amerikan kuklası" olarak niteleyen Maduro, onun tutuklanmasının yargıya bağlı olduğunu söyledi.

Geçen hafta ABC News'a yaptığı açıklamada Maduro, "İstediği gibi gelip gidemez. Yargıyla yüzleşmek zorunda kalacak ve yargı onun ülkeden ayrılmasını yasaklamıştı" dedi.

BOLTON: HERHANGİ BİR TEHDİDE KUVVETLE KARŞILIK VERİLECEKTİR

Yüksek Mahkeme, geçici devlet başkanlığı ilanının ardından Guaido'ya seyahat yasağı getirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Twitter'da paylaştığı bir mesajda, Guaido'nun "güvenli dönüşüne karşı herhangi bir tehdide kuvvetle ve kayda değer bir karşılık verilecektir" dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Guaido'nun herhangi bir şekilde zarar görmesinin "gerginliğin önemli ölçüde tırmanması anlamına geleceğini" ve uluslararası alanda kınanacağını ifade etmişti.

Venezuela yıllardır ekonomik kriz ve yüksek enflasyon kıskacında. Ağustos 2018 itibariyle 2,3 milyon kişinin komşu ülkelere göç ettiği, Guaido'nun bazılarıyla dün Ekvador'da görüştüğü bildiriliyor.

ABD destekli bir yardım konvoyu geçen ay muhalefetin çağrısıyla Venezuela'ya girmek üzere harekete geçmişti. Yardımın Brezilya ve Kolombiya sınırından ulaştırılması amaçlanıyordu.

Ancak Maduro ülkenin sınırlarından geçişi yasaklamış, göstericilerle askerler arasındaki çatışmada en az iki kişi ölmüştü.

Maduro, ABD'nin insani yardım kılıfıyla Venezuela'da darbe ile hükümeti devirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Bazı kopuşların olduğuna dair haberler gelse de Venezuela ordusu Maduro'yu desteklemeye devam ediyor.