Gülen, başka bir ülkeye kaçabilir

Gülen, başka bir ülkeye kaçabilir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ örgütü lideri Fetullah Gülen'in başka bir ülkeye kaçmak isteyebileceğini belirterek, "Gülen'in geçici olarak tutuklanması talebi ABD'ye iletildi" dedi.

Özel bir televizyon programına katılan Bakan Çavuşoğlu, darbe girişimini, Gülen'in iadesini ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile ABD'ye yapılacak ziyarete ilişkin bilgiler verdi. Türkiye'de ne zaman güzel bir şeyler olsa birilerinin düğmeye bastığını belirten Çavuşoğlu, ABD'den FETÖ elebaşının iadesini talep ettiklerini ve hızlandırdıklarını aktararak, şunları söyledi:

ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEYE KAÇABİLİR

"Müttefikimizden isteğimiz çok net, biz bu zamana kadar çok iş birliği yaptık. İade talebi konusunda ABD'den ortak bir çalışma talebi oldu buna karşı çıkmadık Fakat üçüncü bir ülkeye kaçmayı isteyebilir. Kaçmasının engellenmesine yönelik girişimlerimiz var. Geçici tutuklanması talebi ABD'ye iletildi. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz."

ABD ziyaretinde, bu ülkenin Dışişleri Bakanı Kerry ile bir görüşme yapacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Bir takım güvenlik ile ilgili görüşmelerimiz olacak. Hem siyasi hem de hukuki temaslarımız olacak. Gereken mesajları vereceğiz. Oraya gitme amacımız Gülen'in iadesi" diye konuştu.

İADE EDİLMEMESİ İLİŞKİLERİMİZİ ETKİLER

Çavuşoğlu, Gülen'in iade edilmemesi durumunda ABD ile ilişkilerin etkileneceğini vurgulayarak, "Kötü senaryolar üzerinde konuşmak istemem ama bu ilişkilerimizi etkiler. Çünkü darbe basit bir terör saldırısı değil. Terör örgütünün başını ABD bize vermediği zaman ilişkilerimiz etkilenir. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz. ABD'den terör örgütü başını kendi ülkesinde tutmasını istemeyiz. İşbirliği ve anlaşmalar çerçevesinde iadesini isteriz" ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN BİZE O HAİNLERİ TESLİM EDECEK

Yunanistan'a kaçan 8 askerle ilgili de Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bunlara Türk askeri denemez. Bunlara asker kıyafeti giymiş onursuz denir. Siyasi sığınma talebinde bulundular. İade talebine ilişkin davalar da görülecek. Darbecilere siyasi sığınma hakkı verilemez. Yunanistan'ın bu hukuki süreci tamamlayıp vermesini bekliyoruz. Onları geri getireceğiz. Girişimlerimizde devam ediyor. Yunanistan da bize o hainleri iade edecek. Çünkü onlar da darbelerden çok çekmiş bir ülke."

KIRGIZİSTAN'I ÜS OLARAK SEÇMİŞLER

FETÖ'nün birçok ülkede uzantılarının bulunduğunu, bu faaliyetlerin sonlandırılmasına çalışacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bazı ülkeler adım atmaya başladı. KKTChükümetine teşekkür ediyoruz, terör listesine aldılar, gerekli çalışmaları yapacaklarını biliyoruz. Bunlar, Kırgızistan'ı Orta Asya'da kendilerine üs olarak seçtikleri için oraya kaçanlar var. Gerekli uyarıları yaptık, çünkü orada da yönetime sızıyorlar. Kırgız hükümetine bir terör yapılanmasına müsaade etmemelerini söyledik. Aksi takdirde kardeş olarak baktığımız ülke ile ilişkilerimizin sekteye uğrayacağını söyledik" dedi.

AVRUPA MEDYASI DARBEYİ ÇARPITIYOR

Avrupa medyasının darbe girişimini sanki siviller yapmış gibi, AK Parti yapmış gibi gösterdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Utanmasalar darbe keşke başarılı olsaydı diyecekler" dedi.
Çavuşoğlu, şunları aktardı:

"İslam- Türk karşıtlığı diğer taraftan, Erdoğan karşıtlığı var. Irkçılık son dönemde Avrupa'da had safhaya ulaştı. OHAL konusunda bu endişeleri var. Türkiye'de olunca niye tepki gösteriyorsunuz? Ülkemizde vatandaşın hürriyeti kısıtlanmayacak, tersine güçlenecek. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu ile görüşeceğiz. Bu süreci şeffaf bir şekilde sürdürürken, bize Avrupalı dostlarımızın ders verir gibi konuşmasını kabul edemeyiz."

İdam tartışmalarına da değinen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkımızın talebi var, hatta Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın da bu yönde talebi var. Fakat Avrupa Konseyi bundan dolayı Türkiye ile tehditvari konuşamaz. Biz yükümlülükleri olan bir ülkeyiz. Avrupa Birliği değerlerini savunuyoruz. Fakat meydanlarda idam diye bağıran vatandaşlarımız da var. Bu konuda AB yetkilileri de düşüncesini söyler. Ancak Türkiye'yi tehdit eder gibi söylerse bu ters teper. Benim elimde belge var, sen uzaktan ne dersi veriyorsun. Bu darbe girişimini biz yaşıyoruz, uzaktan hiç darbe yaşamamış ülke bize ders veriyor."

BÜYÜKELÇİLER DÜZEYİNDE GÖREVLER ALMALAR OLACAK

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında başlatılan görevden almalara ilişkin kendi bakanlıkları bünyesinde de çalışmaların başladığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bakanlığa ciddi sızmalar olduğunu, bu sızmayı organize edenlerin bakanlıkta personelin başına geçtiğini ve sınavlarda usulsüzlük yaptıklarını anlattı. Çavuşoğlu, "Bu hainlerin buralara sızması engellenmeli. Görevden almalar olacak. Titiz şekilde çalışmalar yapıldı, çapraz yoklamalar yapıldı. Yeni ihbarlar geliyor. Bunları da değerlendiriyoruz. Büyükelçilerdüzeyinde görevden almalar olabilecek. Alt düzeyde memur alımları da olacak. Bu sahte sınavlara soruları çalarak devletten yıllarca maaş aldılar. Bu zaten suç. Devlet bunun hesabını soracak."

GAZZE İÇİN SOMUT ADIM ATILACAK

Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın darbe sürecinde kendilerine tam destek verdiğini de belirtti. İsrail'in Gazze ile alakalı talep ettikleri 3 şartı kabul ettiğini de söyleyen Cavuşoğlu, "Gazze'de kalkınma için gerekli çalışmaları yapacağız ve orada organize sanayi kuracağız.Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması süreçleri gerçekleşecek. Ardından biz de önümüzdeki günlerde Gazze için somut adım atacağız" şeklinde konuştu.