Günde 1 bardağı bile felçe neden oluyor

Günde 1 bardağı bile felçe neden oluyor
Son gerçekleştirilen araştırmaya göre, günde bir kadeh içkinin bile kalp ritim bozukluğunu artırdığı ve ileri seviyelerde ölüme neden olduğu kaydedildi.

Uzmanların, içkinin zararı konusunda açıklamalarına bir yeni araştırma daha eklendi. Orta derecede içki içmek genellikle kalp sağlığı için iyi olarak lanse edilir ancak yeni bir çalışmaya göre günde bir içkinin bile Atriyal Fibrilasyon adı verilen anormal kalp ritmi riskini artırabileceği bulundu.

HEMEN YAŞAMI TEHDİT ETMİYOR AMA 

Atriyal fibrilasyon (A-fib), kalbin üst odacıklarının düzensiz bir şekilde titreyerek hızlı ve düzensiz bir kalp atışına neden olduğu yaygın bir kalp aritmisidir. Hemen yaşamı tehdit etmez, ancak zamanla felç veya kalp yetmezliğine yol açabilir.

Uzmanlar uzun zamandır ağır içki tüketmenin A-fib için bir risk faktörü olarak görüyorlardı. Ancak, orta düzeyde içki içmenin katkıda bulunup bulunmayacağı konusunda araştırmalar çelişkili sonuçlara varmıştı.

YÜZDE 36 DAHA FAZLA RİSKLİLER

Araştırmacılar, A-fib içermeyen yaklaşık 100 bin Avrupalı yetişkinin üzerinde yapılan çalışmada, hastalığı geliştirme riskinin günde sadece bir alkollü içecekle artmaya başladığını buldu. Bu kadar çok içki içenlerin, ömür boyu içmeyenlere göre önümüzdeki 14 yıl içinde A-fib geliştirme olasılığı yüzde 16 daha yüksekti. Günlük içki içenlerin sayısı arttıkça, A-fib riski de arttı. Günde ortalama iki içki içtiklerini söyleyenler yüzde 36 daha fazla risk taşırken, günde üç içki içenler yüzde 52 daha yüksek risk taşıyordu.

Uzmanlar, bulguların bir sebep-sonuç ilişkisini kanıtlamadığını vurguladı. Ancak çalışmanın yazarı Dr. David Conen, son yıllarda, bulguların ılımlı içki içmenin hastalık riskini yükselttiğine işaret ettiğini söyledi.

İlgili Haberler