Korona virüsün yapısında laboratuvar izleri bulundu

Korona virüsün yapısında laboratuvar izleri bulundu
Korona virüsün insan üretimi olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıklayan Avrupalı iki bilim insanı, Çinli bilim insanlarının mağara yarasalarından alınan doğal korona virüsün yapısı ile oynayarak onu ölümcül ve çok bulaşıcı COVID-19’a dönüştürdüğü iddiasında bulundu...

Korona virüse dair yeni bir çalışma, virüsün Çinli bilim insanlarınca Vuhan’daki bir laboratuvarda üretildiği iddialarını yeniden gündeme taşıdı.

Salgının başlangıç noktası olan Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvarda 2002-2019 yılları arasında yürütülen araştırmaları analiz eden İngiliz St George’s Üniversitesi’nden onkoloji profesörü Angus Dalgleish ve Norveçli ilaç şirketi Immunor’un başkanı Dr. Birger Sørensen, “virüsün yapısında sadece laboratuvar manipülasyonu ile oluşabilecek benzersiz izler” bulduklarını iddia etti.

Hürriyet''in haberine göre, iki isim tarafından kaleme alınan 22 sayfalık makalede birtakım tespitlere yer verildi.

OBAMA O YÖNETİMİ YASAKLAMIŞTI

Makaleye göre, Çinli bilim insanları COVID-19’u virüslerin daha iyi anlaşılması için yürütülen ‘işlev kazandırma’ deneyleri kapsamında yarattı. Virüsün bulaşıcılığının arttırıldığı bu tartışmalı yöntem eski Başkan Barack Obama döneminde ABD’de yasaklanmış, Donald Trump döneminde çalışmalara yeniden başlanmıştı.

Yine makaleye göre, Çinli bilim insanları ‘işlev kazandırma’ kapsamında mağara yarasalarından alınan doğal korona virüsün yapısı ile oynayarak onu ölümcül ve çok bulaşıcı COVID-19’a dönüştürdü.

İki bilim insanı, doğal bir virüsün zaman içinde geçirdiği mutasyonlar sonucu hastalık yapıcı özelliğini kaybetmesi gerektiğini, ancak COVID-19’da bunun olmadığını savunuyor.

İZLERİ SİLME ÇABASI

Bu virüsün doğal bir atası olmadığını düşünen iki araştırmacı, salgın başladıktan sonra Çinli bilim insanlarının virüsün doğal evrimleşmiş gibi gözükmesi için gen haritalarının saklandığı veri tabanına geriye dönük bilgi girişleri yaptığını ve bu yolla sanki yıllar içinde ilgili örneklerin doğadan toplanmış gibi gösterilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Çalışmada ayrıca, Vuhan’daki enstitünün kasıtlı olarak verileri imha ettiği ya da değiştirdiğine işaret eden bulgularını paylaşmak isteyen bilim insanlarının ortadan kaybolduğuna işaret edildi.

MAKALE HENÜZ YAYIMLANMADI

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmacıları dahil pek çok uzman ise virüsün doğal kökenli olduğunu söylüyor. Henüz bilimsel bir yayında kendisine yer bulmayan makalenin Cambridge Üniversitesi’ne ait ‘Quarterly Review of Biophysics Discovery’ adlı dergide yayımlanması bekleniyor. İki bilim insanı, bulgularını daha önce yayımlatmayı denediklerini ancak o dönem önemli bilimsel dergilerin bunu reddettiğini söylüyor.