Güneş enerjisiyle çalışan demiryolu açıldı

Güneş enerjisiyle çalışan demiryolu açıldı
İngiltere enerjisini güneşten alan demiryolunu kullanıma açtı. Dünyada ilk kez hayata geçirilen projede başarılı olursa ülke tüm demiryolu ağını güneş enerjisiyle çalıştırabilir.

Alternatif enerji arayışında ön plana çıkan güneş enerjisinin kullanım alanı gittikçe yaygınlaşıyor. Son olarak İngiltere’deki bazı trenler enerjisini dünyada ilk kez güneş paneli çiftliklerinden alan demiryolu hatlarını kullanmaya başladı.

Yüz civarı güneş paneli Hampshire’deki Aldershot şehrinin yakınlarındaki hattın ışıklarına ve sinyalizasyon sistemine güç veriyor. Bu başarılı proje eğer büyümeye devam ederse tüm ülke boyunca kullanılabilecek gibi duruyor.

İngiltere’deki bazı tren istasyonları zaten enerjilerini güneş panellerinden elde ediyordu. İngiltere’deki demiryolu altyapılarının çoğunu yöneten Network Rail şirketi demiryolu hatlarına bu yolla enerji sağlamak için milyarlarca parayı bir kenara koymuş durumda. Şirket, eğer pilot proje başarılı olursa bu elektriklendirmeyi güneş enerjisi yoluyla yapmayı planlıyor. Ayrıca İngiltere Hükümeti demiryollarındaki dizel kullanımını 2040 yılına kadar durdurmak istiyor.

Güneş projesinin ardındaki isimlerin verdikleri röportajlara göre elde edilen enerji Liverpool’daki Merseyrail ağının %20’ni karşılamasının yanı sıra Kent, Sussex ve Wessex bölgelerindeki banliyöler ile birlikte Edinburgh, Glasgow, Nottingham, Londra ve Manchester’daki güneş enerjili trenlerin enerjilerini karşılayabilir. Yeşil enerji olmasının yanı sıra güneş enerjisi elektrikle sağlanan enerjiye oranla daha ucuz olabilir, bu sayede demiryollarının masrafları da düşebilir.

İngiltere, güneş enerjili trenlere sahip ilk ülke değil. Hindistan’da 250’den fazla tren çatılarında güneş panelleri taşıyor ve oradan enerji sağlıyor. Hindistan yeni güneş paneli çiftlikleri kurmayı planlıyor ve Hindistan Demiryolları da tamamen yeşil enerjiyle çalışan demiryolu ağı oluşturma hedefini taşıyor. Üstelik bu hedefe on yıl içerisinde ulaşmayı düşünüyor.