Dünya güneşe en uzak konumda: Neden hava soğumuyor

Dünya güneşe en uzak konumda: Neden hava soğumuyor
Gezegenimiz bugün itibarıyla güneşten en uzak konumuna ulaştı. Güneş ile Dünya arasındaki mesafe farkının ilk bakışta mevsime etki edip hvaların soğuması beklenir ancak durum tam tersi şeklinde seyrediyor. Peki bu durumun temel sebebi nedir?

Dünya’nın güneş çevresindeki yörüngesi eliptik olduğu için, Güneş çevresindeki yolculuğu boyunca yıldızımıza bazen yaklaşıyor, bazen uzaklaşıyor. Ve bugün, gezegenimizin Güneş’ten uzaklığı 152,1 milyon kilometreye ulaştı. Bu nokta, Dünya’nın Güneş’ten en uzak olduğu nokta. Güneş ile Dünya arasındaki uzaklık genellikle 149,6 milyon kilometre seviyesinde oluyor.

Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesi dairesel olsaydı, aramızdaki uzaklık hiç değişmeyecekti. Ancak bu uzaklık değişimi büyük ölçekte çok fazla şeyi değiştirmiyor, çünkü Güneş-Dünya arasındaki uzaklık yaklaşık yüzde 2 değişiyor. Yani uzaklık bu kadar artınca havalar soğumuyor.

Dünya’nın Güneş’e yaklaşık uzaklaşması hava durumunu etkiliyor gibi düşündürse de durum tam olarak böyle değil. NASA’dan Profesör George Lebo, “Mevsimler, Dünya’nın yörüngesinin şekliyle değil, ekseninin 23,5 derece eğimli olmasıyla belirleniyor” diyor. Bu yüzden de Temmuz ayında kuzey yarımküre, aradaki uzaklık artmış olmasına rağmen yine sıcak kalmaya devam ediyor.

İlgili Haberler