Günlük kiralık dairelerde milyon liralık vergi vurgunu

Günlük kiralık dairelerde milyon liralık vergi vurgunu
Günlük veya saatlik kiralanabilen daireleri sayısı İstanbul'da 15 bine ulaştı. Sadece İstanbul'daki 15 bin daireden ayda 45 milyon lira gelir elde edilirken, devletin yıllık kaybı en az 200 milyon lira olduğu açıklandı.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yaptığı açıklamada, günlük veya saatlik kiralanabilen konut sayısının İstanbul'da 15 bine ulaştığını belirterek, bu konutların Esenyurt, Beylikdüzü,  Küçükçekmece-Halkalı, Bakırköy-Ataköy, Ataşehir ve Kadıköy'de yoğunlaştığını söyledi.

Günlük ve saatlik olarak kiralanabilen konutlardan günde en az 100  lira gelir elde edildiğini, ortalama gelirin ise 150-200 lira olduğunu ifade eden Aşa, günlük konutun ayda minimum 3 bin lira kira getirisi sağladığını kaydetti.

Aşa, "15 bin konuttan ayda 45 milyon lira gelir... Bunun sadece KDV'si  8 milyon liranın üzerinde. Ayrıca yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e kadar  yükselebilen vergi oranı var. Ortalama aylık gelir vergisi de 8-9 milyon lira  tutuyor. Yani devletin kaybı yıllık en az 200 milyon lira. Bu tutar daha  yukarılara çıkabilir." şeklinde konuştu.

Günlük konutların kiralanmasında emlakçıların rolü bulunmadığını, bu  ve benzeri yerlerin ajanslar, ilan ya da internet yoluyla kiralandığını belirten  Aşa, emlakçıların uzun vadeli, eşyalı konutları kiraya verdiğini ve kira kontratı  yaptığını anlattı.

'AYDA 5 BİN LİRA KAZANANLAR VAR'

Nizameddin Aşa, Türkiye'de kanunlardan dolayı günlük kiralanan  konutları denetim altına almanın çok zor olduğunu iddia ederek, "Bu nedenle büyük  bir kayıt dışılık söz konusu. Mal sahibinden kiralanan ev, içine eşya konulduktan sonra günlük 150-200 liradan kiralanabiliyor. Sadece bir daireden ayda 4-5 bin lira kazanan kişiler var." diye konuştu.

Konutların günlük kiralanmasının daha önce bu kadar yaygın olmadığını vurgulayan Aşa, şunları kaydetti:

"Kanun dışı kişilerin kolaylıkla kalabildiği bu evlerde fuhuş  yapılıyor, kumar oynatılıyor ve uyuşturucu kullanılıyor. Kimlik bilgisi  sorgulanmadığı için teröristler de bu tip yerlerde kolayca kalabiliyor. Eylem  yapmaya gelen veya kanun Kaçakları rahatlıkla buralara girip çıkabiliyor. Ancak  esas yoğunluk fuhuş, kumar ve uyuşturucuda... Son dönemde Gümrük ve Ticaret  Bakanlığından yapılan açıklamalarda, bu yerlerin Emlakçılar Odası'na kayıtlı  kişilerce kiralanması yönünde bir yönetmelikten bahsediliyor. Bu konuda elimizden  gelen yardımı yapmaya hazırız."

'BURALAR ODANIN BELEDİYENİN ve EMNİYETİN DENETİMİYLE ÇALIŞABİLMELİ'

Günlük ya da saatlik kiralanabilen konutların turizmcilere de büyük kayıp yaşattığını ve bu yıl turizmde yaşanan gerilemeyle otelcilerin bu yerlerden  şikayetçi olduğunu dile getiren Aşa, belediyelerin bu yerleri pansiyon statüsüne  almak istediğini ancak gereken kriterler nedeniyle bunun mümkün olmadığını vurguladı.

Aşa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraları kontrol altına almak istiyorlarsa belli bir mükellefiyet  getirmek gerekiyor. Aynı otel ve pansiyonlarda olduğu gibi kimlik bildirim  sistemi buralarda da uygulanmalı. Bu kişiler mutlaka bir kuruma bağlı çalışmalı.  Sayın bakanımızın da bu yerlerin Emlakçılar Odası'na bağlı olması yönünde bir  açıklaması oldu. Günlük konut sistemi bütün dünyada mevcut, yok etmek çok zor.  Aynı zamanda Maliye'ye de bildirim sistemi olmalı. Bunlar olmazsa kaçak çalışıyor  buralar... Böylece hem vergi kaybına hem de güvenlik zaafiyetine neden oluyor.  Yani buralar mutlaka bir odaya veya kuruma bağlı çalışmalı. Buralar, odanın,  belediyenin ve emniyetin denetimiyle çalışabilmeli. Böylece kanunsuzluk olduğunda  hemen müdahale edilebilmeli."

'BİNA SAKİNLERİNİN EN YAKIN EMNİYET BİRİMLERİNE İHBARDA BULUNMASI GEREKİR'

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı, avukat İzzet  Doğan da son zamanlarda terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından rağbet gören  günlük konut kiralanmasının getirdiği sorunların, ülke güvenliği ve "ailelerin  huzuru bakımından" bir an önce yasal çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Doğan, "Günlük ev kiralama sistemindeki yasal boşluk yüzünden  ailelerin, yaşlıların, gençlerin ve çocukların yaşadıkları binalara, her gün,  gündüz veya gece yarıları kim oldukları belli olmayan, değişik ve kimi zaman  terörist tipte, kimi zaman alkollü, uyuşturucu kullanmış insanların girip çıkması orada yaşayanları tedirgin ediyor." dedi.

Kiralama esnasında kimlik kaydı yapılamamasına değinen Doğan, bu  durumun terör örgütlerinin saldırılarına karşı teyakkuz halindeki istihbarat ve  güvenlik birimlerinin çalışmalarını da zorlaştırdığına dikkati çekti.

İstanbul'da bu şekilde 15 bin konut olduğunu belirten Doğan, şunları  kaydetti:

"Bazıları kendi konutunu iş yeri gibi kullanmakta, günlük ev  kiralamalarını evinden organize etmektedir. Yani bu kişiler tek odalı birkaç yer  kiralamakta ve bu evleri kendilerinin ikamet ettiği konutları kullanarak  pazarlamaktadırlar. Günlük veya gecelik kiracılar ise günün veya gecenin herhangi  bir saatinde aslında işletmeci olan kişinin konutuna anahtar almak veya vermek  için gelmekte ve o binadaki diğer sakinlerin huzurunu kaçırmaktadır. Bu işi 24  saat boyunca yapanlar var. Bu gibi durumlarda o kişiyi diğer bina sakinlerinin en  yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir."

İlgili Haberler