Gürcüstan seçimi

Gürcüstan’da bugün erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor. Ukrayna’dan sonra bu komşu ülkede de gerçekleşen Turuncu Devrim’le iktidara gelen Şaakaşvili’nin favorisi olduğu seçimlerde Cumhurbaşkanının yüzde altmışın üzerinde oy alması bekleniyor kamuoyu araştırmalarına göre. Bana ulaşan bilgilere göre, Gürcüstan’ın Borçalı bölgesinde nüfusları beşyüzbini aşan Gürcüstan vatandaşı Türk seçmenlerin büyük çoğunluğu oylarını Şaakaşvili’ye verecekler. Bunun birçok nedeni var: Öncelikle SSCB’nin dağılışından sonra kurulan bağımsız Gürcüstan’ın ilk cumhurbaşkanı Zvad Gamsankhurdia, Borçalı Türkleri’ne karşı sindirme ve göçe zorlama kampanyası başlatmıştı. Svanlar olarak bilinen Dağ Gürcüler’i ile Borçalı Türkleri arasındaki çatışmaları kışkırtarak, bu nedenle bu ülkede Ermeniler’in etkinliğinin güçlenmesine neden olmuştu. Gürcü milliyetçisi olan Gamsakhurdia ülkedeki bütün etnik gruplarla özerk cumhuriyetlerin yöneticileriyle kavgaya tutuşup Abhaz-Gürcü savaşında da yenilince ayaklanmayla iktidardan uzaklaştırılacak ve Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de intihar edecekti.
İç savaş ve Moskova’nın amansız baskısının pençesindeki Gürcüstan’da eski Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Gorbaçov’un Dışişleri Bakanlığını yapmış Eduard Şevardnadze cumhurbaşkanı seçildi. Şevardnadze ülkede iç savaşı sona erdirdi; özerk cumhuriyetlerle ilişkilerini göreceli olsa da düzeltti. Ne var ki Sovyet Politbürosu’nda Haydar Aliyev gibi görev yapmış ve deneyimli bir siyasetçi olarak bilinen Şevardnadze, Moskova’nın gözünde Sovyet İmparatorluğu’nun yıkılmasında birinci derecede rol oynamış bir “hain” olarak görülüyordu. Haydar Aliyev’in yoğun ikna çabaları sonucu Bakü-Ceyhan petrol boru hattının ülkesinin topraklarından geçmesini kabul etti. Böylece Güney Kafkasya’nın iki bağımsız cumhuriyeti Azerbaycan ile Gürcüstan “yüzyılın projesi” olarak anılacak petrol boru hattıyla jeopolitik kaderlerini Türkiye ile birleştirdiler.
Bu kararın alınmasıyla hem Azerbaycan hem de Gürcüstan, Kremlin’in yönlendirdiği darbe girişimleriyle, büyük sabotajlarla istikrarsızlığa itilmek istendi. Şevardnadze birinde yaralandığı dört suikast girişiminden kurtuldu. Haydar Aliyev’e de üç suikast denemesi ve iki darbe girişimi gerçekleştirildi.
Sonuçta Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını açmak bu işin üç mimarı Demirel, Aliyev ve Şevardnadze’ye nasip olmadı. Aliyev’in ölümünden sonra Şevardnadze de Soros ve Batı destekli Turuncu Devrimin kurbanı oldu; iktidardan uzaklaştırıldı.
Şaakaşvili ise Gürcüstan’da önemli işler yaptı; örneğin rüşvete, yolsuzluğa karşı mücadele, polis örgütüyle ordunun reorganizasyonu. Bakü ve Ankara ile daha sıcak ve stratejik ilişkiler v.b.
Bugün Şaakaşvili’nin seçimi aynı zamanda Ankara ve Bakü’nün de seçimi olacaktır. İstikrarlı, bağımsız bir Gürcüstan, Kafkaslar’da barış ve işbirliğinin teminatıdır.
- Erivan'a gitmek ya da gitmemek!06 Eylül 2008 Cumartesi 00:00
- Şeyh Şamil'in torunları28 Ağustos 2008 Perşembe 00:00
- Kafkasya'daki oyunumuz21 Ağustos 2008 Perşembe 00:00
- Soljenitsin'in dünyası10 Ağustos 2008 Pazar 00:00
- Kralın habercileri09 Ağustos 2008 Cumartesi 00:00
- Karabağ için tehlikeli barış03 Ağustos 2008 Pazar 00:00
- Karadziç ya da Balkan faşizminin kökleri31 Temmuz 2008 Perşembe 00:00
- Medvedev dış politika belgesi24 Temmuz 2008 Perşembe 00:00
- Şarkılarda yaşayan o sır...13 Temmuz 2008 Pazar 00:00
- Şair Anar12 Temmuz 2008 Cumartesi 00:00
- Yeniçağ adası05 Temmuz 2008 Cumartesi 00:00