Valerien İsmael'le buraya kadar

Valerien İsmael'le buraya kadar

GÜREL YURTTAŞ / Yeniçağ

Sondan söyleyeceğimi baştan söyliyeyim. Valerien İsmael''i tutmadım. Heyecanlı, coşkulu bir tip. Futbolu da biliyordur kuşkusuz. Ama iddia ediyorum; şampiyonluğa oynayacak bir takımın hocası değil. Neden diyecekseniz; Beşiktaş''ın başında çıktığı maçları şöyle bir gözünüzün önünden geçirin, anlarsınız. Bunu sizlere detaylı bir şekilde önümüzdeki günlerde anlatırım. Şimdi Beşiktaş''ın Konyaspor maçına gelelim.

Beşiktaş sahaya yine artık ezberlenen dizilişiyle çıktı. İsmael''in kafasında başka bir şey yok. İnadım inat diyor da başka bir şey demiyor. İlle de 3-4-3 oynatacak, başkasını kabul etmiyor. Bu oyunda en önemli stoperler. 3 stoperde eksiklik varsa 2''ye düşeyim, sistem değiştireyim diye düşünmüyor. Orta sahadan stoper yapıyor. Hücum oyuncusunu defans oynatıyor. Ofans bölgesine yakın oynaması gereken Emirhan''ı mesela, defansın önüne çekiyor. Demek santrforu olmazsa gidip de stoperi veya beklerden birini santrfor oynatacak! Yeter ki sahadaki diziliş sistemi bozulmasın; elinden gelse çıkıp kendi oynayacak!

Değişiklikleri de öyle. Takımda bazı oyuncular var ki; bu sistemde asla bir arada yani aynı onbirde yer alamayacak. Gole ihtiyacın var; Konyaspor golü atmış, mağlup durumdasın. Ama o oyuna Batshuayi''yi alacaksa Larin''i çıkaracak, Güven''i alırsa NKoudou oynayamayacak. Dünkü değişiklikleri bunu gösterdi yine; hele Can Bozdoğan''ın yerine Atiba''yı alması da enteresandı. 

Konyaspor daha derli toplu bir takım görüntüsünde. Oyun içinda varyasyonları var. İlhan Palut bu Valerien İsmael''den çok daha iyi bir teknik adam bence. Hatta Torrent''den de. Niçin büyük takımlar hoca ararken onu düşünmez; ben bilmiyorum. Hücumda değişik arayışları var; havadan karadan her türlü pozisyona girebiliyor. 42''de Michalak''ın arka direğe kestiği topta Rahmanovic''in golü atması buna bir örnekti. 57''de Ahmet Hassan''ın kafa vuruşunda topun direkten dönmesi de havadan ataklarına örnekti.

Beşiktaş''ta eksik çok; bu doğru. Ama kadrodaki oyuncular arasında ilk onbir oyuncusu olamayacaklar da vardı. Mesela Montero. Mesela Serdar. Mesela çok iyi bir yedek olan, her bölgede sıkıntı olduğunda durumu idare edecek olan Necip gibi. 

Beşiktaş eğer İsmael''le devam edecekse 3 tane çok iyi tekniği yüksek stopere ihtiyacı var. Batshuayi gidiyor nasıl olsa; mutlaka ama mutlaka santrfor lazım. Bir takım frikikten hiç gol atamaz mı? Barajı bile geçemez mi? Demek ki bir de oraya adam lazım. Defanstif orta saha da lazım, kanat da lazım.

Görünen köy klavuz istemez. Eğer Valerien İsmael, "Ben büyük bir takımı çalıştırıyorum. Bu takım hep hücum oynamalı, şampiyonluk mücadelesinin içinde olmalı, değişik varyasyonlar yapabilmeli" diye değiştirmezse düşüncesini, kalıcı olmaz. Gelecek sezona girerse de erkenden hayal kırıklığı yaşayabilir; benden söylemesi.

Beşiktaş, sezona hayal kırıklığı ile veda edecekti ki, Batshuayi''nin son dakikada direkten dönen vuruşunun ardından, uzatmalarda Ghezzal''ın kornerinde en çok eleştirilen futbolculardan Kenan Karaman''ın golü teselli oldu. 

Konyaspor''u ve İlhan Palut''u ise kutlarım. Ligi 3. bitirdiler. Bu kadroyla şampiyonluk kadar değerli bu sonuç bence.

Yazarın Diğer Yazıları