Güzeller de ölür

Güzel Günseli Başar, 1952 yılında Avrupa güzeli seçilen Günseli Başar vefat etti. Takdir-i ilahi güzel çirkin dinlemiyor. Günseli 1951 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği ’Türkiye Güzellik Yarışması’nda Türkiye güzeli seçildikten sonra İtalya’nın Napoli kentinde yapılan “Avrupa Güzellik Kraliçesi” seçiminde Avrupa güzeli seçildi. Bütün millet bayram etti. Bu Keriman Halis Ece’nin 1932 yılında dünya güzeli seçilmesinden sonra Türk kadınının dünya sahnesine çıkışının bir göstergesidir. Bütün millet bayram etti. Eşim ve ben sonraki yıllarda Günseli’yi tanıdık ve çok sevdik.
New York’a geldiği zaman onu o zaman orada bulunan tiyatro sanatçısı Şirin Devrim ile birlikte bir hafta misafir ettim. Ben o sırada komşu eyalet Konektikut’ta eşim olacak Güzide’yi evlenmeye ikna etmeye çalışıyorum. İkisi de çok ayrı şahsiyet sahibi olan iki hanımın bir hafta kadar aynı evde yaşamaları çok ilginçti. Hem Günseli hem de Şirin, kendi alanlarında iddialı kişilerdi. Şirin bir süre önce vefat etti. Şimdi de güzel Günseli’yi kaybettik. Günseli Türkiye adına aldığı tacı hayatının sonuna kadar onurla muhafaza etti. Allah’tan ona rahmet diliyoruz. Ve onun zaferinin hele şu dönemdeki anlamını vurgulamak isterim.

 


***

 


Bu vesileyle tarihte, dünyada ve ülkemizde yapılan ilk güzellik yarışmaları ile ilgili kısa bir bilgi vereyim.
Tarihte ilk güzellik yarışması Homeros’un İlyada destanına göre M.Ö. 2. binde yapılmıştır. Bugün Kaz Dağları olarak bilinen İda Dağı’nda yapılmıştı. Yarışmacılar Eris , Hera, Athena ve Afrodit idi. Güzellerin her biri kendisini seçmesi için Paris’e önerilerde bulunmuşlar, sonuçta Paris elindeki elmayı Afrodit’e (Venüs) vermiştir. Yarışma sonrası Paris aşık olduğu Helen’i Afrodit yardımıyla kaçırır ve Troya savaşına neden olur. Bununla ilgili çeşitli efsaneler anlatılmaktadır...

 


Dünyada ve Türkiye’de

 


Günümüz dünyasının ilk güzellik yarışması 19 Eylül 1888 yılında Belçika’da Concours de Beaute adı altında 350 aday ile yapılmış 18 yaşındaki Bertha Soucaret ilk güzellik kraliçesi olmuştur.
İlk resmi ve uluslararası yarışma 14 Ağustos 1908 tarihinde İngiltere Folkstone şehrinde, ilk Dünya Güzellik Kraliçesi yarışması ise 19 Nisan 1951 tarihinde Londra Festivali kapsamında düzenlenmiştir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün de teşvikiyle, güzellik yarışmaları Türkiye’yi tanıtmak için “masrafsız propaganda” olarak görülmüş; kadınlar “memleket adına milli bir vazife” olarak bu yarışmalara katılmaya çağrılmıştı.
Türkiye’deki ilk güzellik yarışması 1926 yılında İpek Film önderliğinde Melek sinemasında düzenlenmiş ve yarışmayı sinemanın yer göstericisi kızı Matmazel Araksi Çetinyan kazanmıştır. Fakat yarışma geçersiz sayılmıştır. İlk ciddi ve resmi organizasyon 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk direktifiyle Cumhuriyet Gazetesi tarafından düzenlenmiştir. 25 Şubat 1929’da yapılan duyurularda 16 ila 25 yaş arası her namuslu Türk kızının iştirak edebileceği ve bar kızlarının yarışmaya alınmayacağı açıklanmıştır. 2-3 Eylül 1929’da yapılan yarışmayı 19 yaşındaki Feriha Tevfik (Dağ) kazanmıştır. İkincilik Semine Nihat Hanım’a, üçüncülük ise (Melek Sineması’ndaki yarışmada birinci olan) Matmazel Araksi’ye verilir.
3 Temmuz 1932 yılında yapılan yarışmada Türkiye Güzeli seçilen Keriman Halis, 31 Temmuz 1932’de Brüksel’de yapılan ve 28 ülkenin katıldığı Dünya Güzellik yarışmasında birinci oldu. Keriman Halis Soyadı Kanunu’ndan sonra Ece soyadını aldı. Daha sonraki yıllarda yapılan yarışmalar sonucu dünya çapında dereceye giren güzellerimiz oldu.

Yazarın Diğer Yazıları