Habertürk yazarı Oray Eğin CIA ajanı ile yemek yiyen Aslı Aydıntaşbaş'a sahip çıktı. Yemeğin açığa çıkmasına çok kızdı

Habertürk yazarı Oray Eğin CIA ajanı ile yemek yiyen Aslı Aydıntaşbaş'a sahip çıktı. Yemeğin açığa çıkmasına çok kızdı
Habertürk Yazarı Oray Eğin, 15 temmuz darbe girişiminde 3 gün sonra eski CIA Danışmanı Henri Barkey ile Karaköy'de yemek yediği ortaya çıkan Aslı Aydıntaşbaş'ı savundu. Eğin, bu durumun FETÖ'nün algı operasyonu olduğunu iddia etti.

Eski CIA Danışmanı Henri Barkey, Osman Kavala''yla yemekte bir araya geldikleri ve darbe planlamakla suçlanması hakkında yazılı açıklama yaparak yemek yediği kişinin Osman Kavala değil gazeteci Aslı Aydıntaşbaş olduğunu söylemişti. Barkey''nin açıklamasının ardından dikkatleri üzerine toplayan Aydıntaşbaş ise “Kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıyım” ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine bir açıklama daha yapan Barkey, "Aslı Hanım''ın o geceyle hiçbir ilişkisinin olmadığını söylemeye başlamasıyla, benim her yerden, her köşeden açıklama yapmam istendi. Onun için bugün bu açıklamayı yaptım" yanıtını vermişti. Barkey''in Aydıntaşbaş ile yediği yemek hakkındaki tartışmalar devam ederken Habertürk yazarı Oray Eğin''den dikkat çeken bir yazı geldi. Eğin, yazısında eski CIA ajanı ile darbe girişiminden 3 gün sonra yemek yiyen Aydıntaşbaş''a sahip çıktı.

"DARBEYE KEMALİST SÜSÜ VERMEYE ÇALIŞIYORLAR"

15 Temmuz 2016''da gerçekleşen darbe girişimine Kemalist, ulusalcı askerlerin girişimiymiş gibi bir süs verilmeye çalışıldığını yazan Eğin, " Barkey’nin şimdi konuşmasıyla FETÖ’nün 15 Temmuz tarihini yeniden yazma çabalarının denk gelmesi Washington’da seçim öncesi yeni bir algı operasyonunun başlangıcı gibi geliyor bana. Üstelik tam da gazeteci Aslı Aydıntaşbaş çok önemli bir görev için Washington’a yerleşmeye hazırlanırken. Üzerinden yıllar geçtikten sonra Barkey ve Aydıntabaş’ın 15 Temmuz’dan birkaç gün sonra yemek yediklerini yıllar sonra ortada hiçbir neden yokken anlatıyor. Üstelik Osman Kavala üzerinden." ifadelerini kullandı.

"FETÖ''NÜN ALGI OPERASYONU" DEDİ

Aydıntaşbaş''ın sonbaharda Washington, D.C.’ye taşınarak  "Başkentin en etkili düşünce kuruluşu Brookings Institution’da görev alacağını" söyleyen Eğin, bu görevin çok büyük bir önemi olduğunu ifade etti.

Bu durumun Henri Barkey gibi isimleri rahatsız ettiğini yazan Eğin, yaşananların bir FETÖ''nün yaptığı bir algı operasyonu olduğunu iddia etti. 

Aydıntabaş’ın Brookings işinden asıl rahatsız olanın FETÖ olduğunu söyleyen Eğin, "FETÖ iktidarın değişeceğini umut ederek 15 Temmuz’daki rolünü unutturup ABD’ye kendisini yeniden “sivil toplum” olarak sunma peşinde. Örgüt son yıllarda Enes Kanter gibi tipler, yurtdışındaki FETÖ’cüler, ele geçirdikleri düşünce kuruluşları, para verip yazı yazdırdıkları akademisyenler sayesinde algıyı değiştirmekte epey yol aldı. Washington’da kendisini “Otoriter Erdoğan rejiminin demokrasi mağduru” olarak pazarlayıp kongre üyelerini, senatörleri ikna etti. Bazıları buna inanır, bazıları da bu yalanı yayar. Bazı insanlar aptaldır, bazı aptallar da kullanışlı." diye yazdı.

FETÖ’nün Aslı Aydıntaşbaş’ı örgütün gerçek yüzünü bildiği için istemediğini iddia eden Eğin, bir gazetecinin herhangi biriyle yemek yemesi suç teşkil etmediğini ve kimle neden yemek yediğini de açıklamak zorunda da olmadığını ifade etti.

Barley''in Aydıntaşbaş ile yediği yemeğin herkes tarafından bilindiğini kaydeden Eğin, yazısına şöyle devam etti:

"Henri Barkey’nin CIA için çalışması, 15 Temmuz gecesi İstanbul’da olması üzerine çok komplo teorisi üretildi. Hakkında 1 Mayıs 1977 öncesi Etap Marmara’da kalmaya gelen gizemli Amerikalılar gibi efsaneler üretildi. Darbeyi onun yaptığı bile iddia edildi. Bütün bunlar ona haddinden fazla güç atfetmek, Washington’daki benzer pek çok yetersiz Türkiye uzmanlarından birine misyon biçmek gibi geliyor. Böyle zavallı tiplerden o kadar çok var ki, ama Türkiye’de komplo teorilerine olan ilgi bunlardan kahraman ya da anti-kahraman yaratıyor. Nereden baktığınıza bağlı. Kendisi bu iddialara uzun süre yanıt vermedi, çünkü sanırım içten içe böyle bir güç atfedilmesi hoşuna gitti."

"Bu yemek meselesini ortaya CHP’nin Washington temsilcisinin atması tuhafıma gidiyor." diyen Eğin, "Yurter Özcan’ı da tanıyorum, ama motivasyonunu bilmiyorum. Bu yemek konusunu Kemal Kılıçdaroğlu’na rağmen, onun bilgisi ve rızası olmadan gündeme getiriyor. Partide meydanı boş bulan “rogue” aktörler mi var? Partinin kasasından binlerce dolar ona sosyal medyada böyle boş işlerle ilgilenmesi için verilmedi sanırım." ifadelerini kullandı.

"BARLEY İLE BENİM DE BİR YEMEK MACERAM VAR"

Barkey ile kendisinin de bir yemek macerası olduğunu kaydeden Eğin şu ifadeleri kullandı:

"Ben Barkey’i hiç görmedim, gıyaben tanıyorum. Yıllar önce her Cuma öğleden sonraları birkaç gazeteci Hıncal Uluç’u onurlandırmak için bir lokantada buluşur geyik muhabbeti yapardık. FETÖ’cüler ciddi tek bir konunun konuşulmadığı bu yemeklerden “darbe senaryosu” çıkarmak için çok uğraştılar, çok sipariş yazı yazdırdılar. O zamanlar herkesi Ergenekon’a bağlıyorlardı. Sonradan OdaTV soruşturmasında “İkinci iddianame geliyor,” yalanını yayarken bu yemekleri de katmaya çalıştılar.

Belli ki benim üzerimden Ertuğrul Özkök gibi daha güçlü ve ünlü gazetecilere yürüyeceklerdi ama kumpas ellerinde patladı. O gün televizyonlara çıkıp “Tutuklanacaksınız, ikinci iddianame yolda,” diye tükürükler saçarak konuşanlarla Özkök bugün nasıl arkadaşlık yapıyor, bilmiyorum. Benim midem kaldırmazdı."

İlgili Haberler