Habuna cevap verma daa!

Trabzon, Giresun, Ordu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Trabzon’dan Ordu’ya doğru yola çıktığında ilk uğrak yeri Yenice beldesi oldu. Yenice’de etrafını saran kadınlardan biri Tayyip Erdoğan’ı kastederek “Habuna cevap verma daa” dedi. Geziye katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Karadeniz kadınlarının özgüvenine bayılıyorum” diyerek bir anısını anlattı. Ankara Kayaş’ta bir Karadenizlinin evine misafir olmuşlar. Ev sahibi kadın yer sofrası kurup bal getirmiş. Arıcılık yaptıklarını da belirtmiş. Tekin, “şeker kullanmıyorsunuz değil mi?” diye sorunca kadın, “Şekeri yemeye bulduk da ariya mi vereceğuk?” diye cevap vermiş..

***

Gürsel Tekin, “Bu seçimde seçmen iktidara karşı bilenmiş durumda. Seçmen güvenmek istiyor. Seçmen umut istiyor. İdeolojik oylar, seçmenin yüzde 25’i kadardır. Halkın yüzde 75’i değişim istiyor. Aynı manzarayı 1989 seçimlerinde de yaşadık. Kamuoyu yoklamaları altüst olmuştu. Yine öyle olacak. Seçimden sonra kamuoyu araştırma şirketlerinin arkasına teneke bağlayacağım. Tabii bir de şu gerçek var. Çok seçim yaşadım. Bu seçimdeki kadar, insanların, rengini açıklamaktan korktuğunu görmedim. Olağanüstü bir korku var. Odalar Birliği’ndeki alkış tufanı, bu korku eşiğinin aşılmakta olduğunu gösteriyor” dedi.
Korku aslında net bir şekilde görünüyor. Konya’da mitingden sonra yazı yazmak için oturduğum çay ocağına bir genç girdi. Ocakçıya, “Kılıçdaroğlu bana el salladı” dedi. Ben de biraz sonra “Kılıçdaroğlu’na el sallayan sen misin? Gel bakalım buraya” diye yanıma çağırdım. Askerliğini yapmış, yetişkin biri olduğunu biraz sonra öğreneceğim genç, titrek bir sesle, “Yok ağabey ben ona el sallamadım, o bana el salladı” diye cevap verdi. Bütün diğer sorularıma “İyi olur inşallah” tarzında bir yaklaşım gösterdi..

***

Kılıçdaroğlu, büyük bir kitlenin katıldığı Ordu Cumhuriyet meydanı mitinginde de yol üzerindeki Görele ve Keşap’ta da fındık üzerinde durdu. “Fındıkta madem dünyada birinciyiz. Dünya fındık borsasını Karadeniz’de kuracağız. Dünyadaki fındık fiyatı burada belirlenecek. Fiskobirlik kurumunu ayağa kaldıracağız. Fındık fiyatını daha ürün alınmadan ilân edeceğiz. Bütün dünyaya fındık fiyatını biz dikte edeceğiz” dedi.
Keşaplılar Kılıçdaroğlu’nu “Gençlik oyunu verecek, Gençlik oyunu bozacak” diye karşıladı.
Kılıçdaroğlu, “Fındık paralarını vermediler değil mi? Ne yapıyorlar parayı?” diye sorunca bir vatandaş, “Yiyiler” diye cevap verdi. Bir kadın, “Tayyip bitti, bitti” diye bağırdı.
Pankartlarda ise “AKP fındıktan elini çek” , “2B’lik alanlarım, derelerim, sularım da rahat bir nefes alacak”, “Fındığı kurt değil AKP vurdu” , “Annem tüpgazla, babam mazotla AKP’yi vuracak” , “Emeklinin ahı, emeği, Allah nasip etmesin size yemeyi” gibi mesajlar vardı.

***


Kılıçdaroğlu, Kürşat Tüzmen’in yolsuzluk tartışması ile ilgili olarak kendisine gelmesi üzerine, “Yahu sizin genel başkanınız söylüyor ’yolsuzluk yapan bakanları aday yapmadım’diye.. Gidin onun yakasına yapışın, ’Ben hangi yolsuzluğu yaptım’ diye..”  ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi.
Yine Tayyip Erdoğan’ın camdan konuşurken cihazın bozulması üzerine bir dakika beklediğini ve konuşamadığını hatırlatarak, “Recep Bey’i dut yemiş bülbüle çevireceğim” dedi.
Ordu mitinginden önce seçim otobüsüne adaylar binerken, gazeteciler, Oktay Ekşi’yi basının oturduğu bölüme aldı.

***


Bu arada Gürsel Tekin de otobüsün içinde mini bir basın toplantısı yaparak, Diyarbakır’da CHP bürosunun da kepenk kapatması iddiaları üzerine “Diyarbakır’da son bir aydır olağanüstü bir durum var. Kamu kurumları bile kepenk kapatmışken CHP ne yapacaktı. Başbakan, ” Sivas’ın ötesine geçemiyorsunuz “ diyordu. Bu, O’nun ayıbıdır. Hükümetin ayıbıdır. Şimdi kendisine sorun! Hakkâri mitingini neden iptal etti?”

Yazarın Diğer Yazıları