Haftalarca nefes almadan yaşıyor. Sonra hiçbir şey olmamış gibi geziyor

Haftalarca nefes almadan yaşıyor. Sonra hiçbir şey olmamış gibi geziyor
Bilim dünyası, hayvanlar aleminden ilginç enstantaneleri insanlık ile buluşturmaya devam ediyor. Son olarak sosyal medyada Alaska Ağaç Kurbağasının fotoğrafı çok sayıda paylaşım aldı. Ağaç kurbağaları kendilerini dondurmaları ile biliniyor.

Bilim dünyası, hayvanlarla ilgili dikkat çeken özellikleri, insanoğlunun bilgisine sunmaya devam ediyor. Sosyal medyada da hayvanlarla ilgili fotoğraflar ve bilgiler paylaşılıyor. Son olarak Alaska Ağaç Kurbağası ile ilgili çarpıcı bir fotoğraf sosyal medyada çok sayıda beğeni ve paylaşım aldı.

Aslında doğadaki birçok canlının donanmaya karşı direnç geliştirdiği biliniyor. Fakat bazı türler, birbirinden ilginç özellikleri ile öne çıkıyor. O türlerden biri olan Alaska Ağaç Kurbağaları ise kendisini dondurma özelliği ile bilim dünyasının ve insanlığın dikkatini üzerinde topluyor.

HAFTALARCA KALPLERİ ATMIYOR

Rana sylvatica türü Alaska Ağaç Kurbağaları'nın düzeyine pek az hayvan erişiliyor. Bu ufak kurbağalar, donma halindeyken vücutlarındaki suyun yüzde 65'inden fazlası tamamen donsa da haftalarca hayatta kalabiliyorlar. Bu hayvanlar, -2oC sıcaklıkta tamamen donuyorlar. -6oC sıcaklıkta ise donmuş haldeyken günlerce yaşamlarını sürdürüyorlar.

METOBOLİK FAALİYETLERİ DURMA NOKTASINDA SEYREDİYOR

Bu mekanizma öylesine uç boyutlardadır ki, kurbağalar bazı zamanlar günlerce, hatta haftalarca hiç nefes almazlar, kalpleri de atmaz. Bu "donma hali" boyunca kurbağanın metabolik faaliyetleri durma noktasına kadar yavaşlar. Kış boyunca hayvanlar birkaç defa donup çözünebilirler. 

0b9504f9-f8a0-41f2-929a-6978e13f2a2b.jpgalaska-yebni.jpgdonma-001.jpgalaska-agac-kurbagasi.jpg