Haftanın yanlışları

Süper Lig’de geride kalan haftada oynanan maçlar bir sürü yanlışı da beraberinde getirdi. Önce Karabük’teki kar yağışı altında oynanan müsabakada hakem hataları yaşandı. Bir hakem kar altında maçı oynatıyorsa saha çizgilerinin de net bir şekilde belirlenmesi gerekirdi. Ancak bu karışılaşmada bu kural iyi uygulanmadı. Mücadele esnasında kar çizgileri kapattı ama hakem çizgilerin net görünmesi kuralına uymadı. Bu şartlarda penaltı veya ofsayt gibi kararları isabetli bir kekilde veremezsiniz ve yanılgılar fazla olur. Nitekim oldu da.
Aynı müsabakada Kayserili ve Karabüklü futbolcular saygı kuralını ihlal ettiler. İtiraz için hakemin elini kolunu tutmak sarı, hakemi iteklemek ise kırmızı karttır ne yazıkki bu kurala hiç uyulmadı. Bunu ben değil FIFA söylüyor. 6 hakem uygulamasını savunanlardanım. Hakemleri kandırmaya yönelik hareketleri yapan kötü niyetli bu oyuncular, rakibin emeğine saygı göstermeli. Sadece rakip sakatlanınca topu taca atmak ise fair-play değildir. Ayrıca kale arkası asistanlarının deneyimli hakemlerden oluşması bazı hataları ortadan kaldırır. Ancak bu şekilde sıkıntılar önlenir. UEFA’nın hazırladığı ve uygulanıp uygulanmayacağı belli olmayan sarı kart projesi var. Öneri, sarı kart gören oyuncunun 2. sarıdan kırmızı kart görmesi yerine 15 dakika dinlendirilmesini içeriyor. Benc yanlış bir uygulama olur.

 


Antalya-Kasımpaşa
Deniz Çoban

Kasımpaşalı İlhan’a verilen sarı kart tartışmasız kırmızı olmalıydı. İsaac’in rakibin aldatmadan dolayı aldığı kırmızı kart yanlış belki sarı verilebilirdi. Diğer kırmızılar doğru.

 


Gaziantep-Trabzon
İlker Meral

Olcan’ın kendisini abartılı yere atmasında yardımcının ikazıyla verdiği penaltı yanlış. Bosingwa’ya yapılan harekete penaltı vermemesi daha da yanlıştı.

 


Galatasaray-Elazığ
Çağatay Şahan

Verdiği sarı kartlar doğru ancak verilmeyenler de çoğunluktaydı. Sane’nin sarısı kırmızı olmalıydı.

 


Rizespor-Fenerbahçe
Yunus Yıldırım

Caner’in eliyle oynadığı pozisyonu 2. sarı olarak vermemesi doğru. Elle oynamada sahanın her yerinde kart verilir diye bir kural yok. Ancak Egemen ve Alves’e verilmesi gereken sarı kartlar var.

 


Kayseri Erciyes-Eskişehir
M. İlker Coşkun

Akaminko’nun Mandjeck’e, Yasin’in Tarık’a yaptığı hareketler panaltıydı verilmedi. Ayrıca Hürriyet, Mandjeck’i itti, o da Hürriyet’in ayağına bastı, kırmızı doğru ancak Hürriyet de sarı görmeliydi.

 


Bursa-Gençlerbirliği
Barış-Şimşek

Penaltı ve taktik faullere verilen kartlar da doğru. Doğa’nın sarısı yanlış.

 


Karabük-Kayseri
Tolga Özkala

Kaleci Gökhan ile Salih Dursun’a 2. sarıdan sonra hakeme sert temastan verilen kırmızı kartlar doğru.

 


Beşiktaş-Sivasspor
Kamil Abitoğlu

Genelde iyi yönetti ancak Ümit’in ceza alanında Almeida’ya müdahalesi penaltı olmalıydı.

 


Akhisar-Torku Konya
Süleyman Abay

İyi bir yönetim sergiledi. Kendisini tebrik ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları