Hakemin sahadaki yeri

YÖNETİM hatalarının en önemli sebeplerinden biri hakemlerin sahadaki yer alma yanlışlarından kaynaklanıyor. Günümüz futbolu çabuklaştıkça hakem kondisyonunun da bu artan tempoya ayak uydurması gerekiyor. O nedenle iyi bir kondisyonun yanı sıra oyunun şekline göre nerede yer alması gerektiğini bilmelidir. Oyuna yakın olma, hakem başarısı için önemlidir. Hakemin topa 5 ila 15 metre uzaklıkta olması idealdir. Bunun yanında top daima hakem ile yardımcılarının arasında olmalıdır. Hakem, yardımcılarını direkt olarak hep görmelidir. Topu devamlı sağına alan hakem, top-yardımcı hakem çizgisinde olunca ayrıca sakıncalı yerlerden kendisini soyutlamış olacak. Hakem için sahadaki sakıncalı yerler özellikle ceza alanı içi ve hemen önüdür. Beşiktaş-Ankaragücü maçında Arda Kardeşler, ceza alanı önünde Burak'ı topa vuracağı yerde markeledi. Burak istediği vuruşu yapamadı. Hakemlere kolay geldiği ve daha az efor sarfettikleri için koşu yolu olarak bir ceza alanı önünden diğer ceza alanı önüne direkt gidiş tercih ediliyor. Yani iki alanı dikine kullanıyorlar. Bu yüzden topla ve oyuncularla sık sık buluşuyorlar. Bu kolay yolu tercih etmek hataları getiriyor.

Beşiktaş-Ankaragücü

Arda Kardeşler

Beşiktaş lehine verilen penaltıda Atiba'nın ayağına basma vardı. Penaltı doğru, sarı kart atlandı. Sedat'a aldatmadan sarı kart çıkan pozisyonda, Karius'un düştükten sonra sol ayağının, rakibin sağ ayağına teması var. VAR'dan bakılmalıydı. Penaltılıktı. Vida-Rodrigues pozisyonunda verilen frikik, VAR'ın ihlalin ceza alanında olmasını bildirmesi üzerine haklı penaltıya dönüştü.

Y. Malatyaspor-Konyaspor

Cüneyt Çakır

Konya lehine verilen penaltı ve bariz gol şansı nedeniyle Chebake'ye kırmızı kart doğru. Kaleci Serkan'a bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart doğru değildi. VAR devreye girmeliydi. Kalecinin topa dışarıda elle müdahalesi kırmızı kartlık değildir. Sarı kart olması gerekirdi.

Göztepe-Başakşehir

Ali Palabıyık

Başakşehir'in kolay kazandığı maçta, hakem yönetimi iyiydi. Epureanu'ya bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart doğruydu. 

Gaziantep FK-Trabzonspor

Halis Özkahya

İptal edilen Trabzon golü öncesi VAR'ın uyarısı ile pozisyonu ekrandan izleyen hakem, Abdülkadir Ömür'ün Diarra'nın topa vurmasından sonra rakibin ayağına kramponu nedeniyle gol iptali doğru. Djilobodji, ceza alanında Da Costa'yı itti. Penaltılık pozisyon değerlenmedi. Da Costa, maçta ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı.

Fenerbahçe-Denizlispor

Zorbay Küçük

Tolgay'ın ikinci sarıyı gördüğü penaltıda kolu açıktı. Penaltı ve ikinci sarı doğru. Kaleye atılan top kesilmişse sarıdır. İptal edilen Fenerbahçe golünde, Ozan-Mustafa birlikteliğinde Mustafa kendini bırakıyor ve Serdar kafa ile golü atıyor. İptal değil gol kararı verilmeliydi. 36 faule rağmen verilmeyen fauller de kartlar da vardı. Ozan, hakeme davranışından kırmızı kart görmediği için şanslıydı.

Kasımpaşa-Kayserispor

Hüseyin Göçek

Kasımpaşa'nın 6 puanlık müsabakada farklı galibiyeti maçı kolaylaştırsa da hakemin yönetimi iyiydi.

Ç. Rizespor-Alanyaspor

Ali Şansalan

Puanların paylaşıldığı maçta yönetimi iyiydi. El-top buluşmalarındaki devam kararları doğruydu.

Sivasspor-Galatasaray

Mete Kalkavan

Seri'nin ceza alanı çizgisi üzerinde Fernando'nun ayağına kramponunu hakem değerlendiremedi. VAR'da Atilla Karaoğlan hakemi izlemeye çağırdı, penaltı olduğu ortaya çıktı. İyi yönettiği müsabakada Kalkavan, son dakika pozisyonunu net göremedi. Sarracci'nin Emre Kılınç'a yattığı yerden yaralayıcı kramponlarına sarı değil kırmızı kart çıkmalıydı. Bu defa VAR görevini yapamadı. Pozisyon tartışmasız kırmızıydı.

Gençlerbirliği-Antalyaspor

Halil Umut Meler

Sessegnon'un kale önünde kolundan çekilmesi penaltıydı. Hakem göremedi. VAR devreye girmeliydi. Antalyasporlu Chico'nun ceza alanında eline gelen topa devam kararı doğruydu. Top yakın mesafeden oyuncunun ayağına çarpıp ele geldi. El topa gitmedi.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları