Hakemin sahadaki yeri

Müsabakalarda, hakem hatalarının en önemli sebeplerinden biri hakemlerin sahada yer alma yanlışlarından kaynaklanıyor. Bunu çok önemsediğimiz için rahmetli Hilmi Ok'la eşofman giyip, müsabakalar oynatarak hangi pozisiyonda hakemin nerede durması, nereye koşmasını gösterdiğim eğitimleri hiç unutmuyorum. Günümüz futbolu çabuklaştıkça hakemlerin kondisyonunun da bu artan tempoya ayak uydurması gerekiyor. Onun için iyi bir kondisyonun yanı sıra oyunun şekline göre nerede yer alması gerektiğini bilmelidir. Oyuna yakın olma hakem başarısı için önemlidir. Hakemin topa 10-15 metre uzakta olması idealdir. Uzakta kalmak pozisyona inanma gücünü büyük ölçüde azaltır. Bunun yanında top daima hakem ve yardımcıları arasında olmalıdır. Yani hakem yardımcılarını direk olarak görmelidir. Bunun için diyagonal koşmayı bırakmamalıdır. Hakemlerimizde bu diyagonal koşu neredeyse unutulmuş. Avrupa'da izlediğm müsabakalarda buna riayet eden hakemleri görüyorum. Daha başarılı oluyorlar. Bizde ağırlıklı olarak hakemlere kolay geldiği için iki ceza alanının önünde dikine kullanma kolaylığı ve alışkanlığı hatalara sebep oluyor. Bundan dolayı fauller kaçırılıyor. Topla hakem buluşmaları meydana geliyor. Böylece oyun da kesiliyor ve bu da hiç de hoş görünmüyor. 4. hakemler ve yardımcılar hakeme gerekli yardımı yapmıyorlar. Önlerindeki faulleri göstermeyen yardımcılar görüyoruz. Halbuki isimleri yan hakem değil, çoktandır yardımcı hakem oldu.
Çaykur Rize-Erzurum
Cüneyt Çakır
Doğru kartlar, penaltı beklentilerine devam kararları, el top buluşmalarına doğru yorum, genç hakemlere örnek yönetim tarzı işte budur.

Kayseri-Ankaragücü
Halil Umut Meler
Kayseri'nin sayılmayan gol vuruşu öncesi Ankaragücülü oyuncu itildiği için iptal edildi. Ankaragücülü Mazdan'a önce sarı kart gösterildi, 4. hakemin yardımıyla kırmızıya dönüştü. 

Trabzon-Gaziantep FK
Zorbay Küçük
Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Trabzonsporlu Nwakeeme'nin ikinci sarısı zaten başlı başına kırmızı karttı.

Fatih Karagümrük-Fenerbahçe
Halis Özkahya
Bazı penaltı beklentilerinde herhalde gri pozisyonlar nedeniyle VAR'a gidilmedi. Fatih Karagümrük golü VAR'dan ofsayt nedeniyle geçersiz oldu. Bütün zeminler keşke Olimpiyat Stadı'ndaki gibi olsa.

Konyaspor-Denizlispor
Hüseyin Göçek
Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. Oyuncuların birbirlerine diklendiği pozisyonlarda sarı kartları atlamadı, doğru gösterdi. Bunlar bazen gözardı ediliyor. Barıştırma diye bir kural yok.

Hatayspor-Alanyaspor
Turgut Doman
Hatay'dan Popov'un birinci sarı kartı itirazı sürdürmekten geldi. İkinci sarısı sarı değil, direk kırmızı olmalıydı. Alanya lehine verilen penaltı, yardımcının ofsayt bayrağı nedeniyle iptal edildi.

Göztepe Başakşehir
Ümit Öztürk
Göztepe lehine verilen penaltı Epureanu'nun çelmesi nedeniyle doğruydu, Rafael'e bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart, VAR'dan ofsayt nedeniyle iptal edildi. Bu müsabakada forma seçimlerine dikkat edilmediğini gördük.

Galatasaray-Kasımpaşa
Erkan Özdamar
Verilmeyen sarı kartlar vardı. Galatasaraylı Kerem'in Varga'yı düşürmesi penaltılıktı. VAR'la konuşulmasına rağmen oyunu devam ettirdi. Kaleci Ertuğrul'un Onyekuru'ya hakaretine verilen penaltı kararı doğruydu.

Antalya-Malatya
Serkan Tokat
Müsabakada, birini rakip kaleye birini de kendi kalesine gol atan Orgill, müsabakanın 0-0 bitmesini önledi. Hakemin yönetimi iyiydi.

Gençlerberliği-Beşiktaş
Yaşar Kemal Uğurlu
Beşiktaş'ın ikinci golünde yardımcı yanılmadı. Cenk ofsayt değildi. Topla oynayan Gökhan Töre olsaydı ofsayt olurdu. Kaleci Ersin'in mutlak golü kurtardığı pozisyon gol olsaydı bile Ayite'nin faulü nedeniyle iptal edilirdi.

Yazarın Diğer Yazıları