Hakemler gole teşviki önlüyor

Beynelminel oyun kurallarının en önemli 12. maddesi fauller ve fena hareketleri içeriyor. Geçmişte FIFA, bunları önceden kasten yapılması halinde cezalansın derken, yıllar sonra bunu doğru olarak düzeltti. Yerine dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak yapılıyorsa direkt vuruş verilir kuralını getirdi. Sadece elle oynamada kasıt devam etmektedir. Bu ihlaller ceza alanında yapılırsa alternatifsiz penaltı verileceğini de belirtilmiştir. Bunların hiçbir şekilde hafifletilmesi söz konuusu değildir. Yani tutma, itme, çelme tekme gibi teşebbüsü de cezalandırılacaktır kuralı getirildi. Yapanlar için bana göre ve sana göresi yoktur. Penaltı verilmemesi için çare aranılmamalıdır. FIFA, kuralları değiştirirken golü artırmayı düşünmektedir. Bariz gol şansını önleyen futbolcuya kırmızı ver, yardımcılara ofsayt için kararsızsa devam ettir demesi bundandır. 0-0 biten mi yoksa 3-3 biten maç mı seyir zevki verir. Cüneyt Çakır’ın Kayseri’de Galatasaray aleyhine verdiği penaltı kararı doğru. Benzerini vermeyenler ise hatalıdır. Nizami şarj dahi olsa hız alarak gelip rakibe çarpmanın cesazı penaltıdır. Futbolcuların çoğu nizami şarjı bilmemektedir.

 


Fenerbahçe-Gaziantepspor
İlker Meral
Antepli Kecojevic’e verilen sarı kart yanlış. İptal edilen gollerde ofsayt kararları doğru ancak verilmeyen fauller fazlaydı.

 


Torku Konya-Bursaspor
Volkan Bayarslan
Verilmeyen faullerin yanı sıra, Batalla’ya atılan çelme net penaltıydı verilmedi.

 


Kasımpaşa-Trabzonspor
Özgür Yankaya
Kaleci İsaksson’un topa vurduğu için Olcan’ın hareketine penaltı verilmemesi ve Aykut’a 2. sarıdan kırmızı doğruydu. İyi niyetli olmayan futbolculardan dolayı, verilen ve verilmeyen kartlar vardı.

 


Eskişehirspor-Rizespor
Hüseyin Göçek
Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Tek kusuru Rize aleyhine ceza alanı dışındaki taban, rakibe temas ettiği için çalınan düdük endirek değil, direkt olmalıydı.

 


Elazığ-Gençlerbirliği
Abdullah Yılmaz
Sedat’ın hareketi sarı değil kırmızıydı. Onur’un Serkan Kurtulu’şa hareketi net penaltıydı.

 


Akhisar-Beşiktaş
Kamil Abitoğlu
İki takımın da karşılıklı penaltısı verilmedi. Beşiktaş’ın 2. golünün asistini yapan Almeida ofsayttı. Mustafa’nın ceza alanına girerken düşürülüşüne faul çalınmamışsa diğerlerini konuşmaya gerek yok.

 


Karabük-Antalyaspor
Bülent Yıldırım
Kaleci Hakan’ın LuaLua’yı düşürüşü penaltı ancak öncesi ofsayttı. Penaltıyı yardımcının verdiği kesin ancak elle oynama yoktu karar yanlış. Yıldırım sık sık yardımcıya teslim oluyor.

 


Kayseri-Galatasaray
Cüneyt Çakır
Penaltı doğru, Burak’ın golü ofsayttı. Cüneyt Çakır’ı örnek olduğu için kutlarım, ancak kart göstermememesi hataydı.

 


Sivasspor-Erciyes
Mustafa Öretmenoğlu

Erciyes’in verilmeyen golü nizamiydi. Sivas’ın elle atılan golünde hakemi aldatmadan verilen sarı doğru ancak golü alkışlayan takım arkadaşına da sarı verse örnek olurdu. Vleminckx’e Navratil’in dirsekle vurması kırmızıydı. Vleminckx belkide atılmayacaktı. İki maçta bu oyuncuyu yaktılar.

Yazarın Diğer Yazıları