Hakemler itiraza çok taviz veriyor

Sezon sonuna geliyoruz. Hala bütün müsabakalarda her hafta gördüğümüz tablo yaşanıyor. Daha maçın birinci dakikasında bile verilen kararlara itiraz ediliyor. Bizde bu konu hastalık haline geldi. Azalacağı yerde artarak devam ediyor. Faul yapan oyuncu rakibi düşürdükten sonra iki eli havada bir şey yapmadığı gösterisinde bulunuyor. Bu tablolar sadece bizde yaşanıyor. Avrupa'daki karşılaşmaları da seyrediyoruz. Bazen masum itirazlar oluyor ama bizdeki kadar uzatılana rastlanmıyor. Müsabakalarda hakemlerin otoritesi, verdikleri kararlar bakımından önem kazanıyor. Otorite tesisi kartlarla başlıyor. Hakem daha maçın başı diye kartlarını kullanmadığı için bu itirazlar devam ediyor. Seyreden bakımından da müsabaka çirkin bir görüntüyle dönüşüyor. Bu nedenle otorite zaafı gösteren hakemin teknik kararları da tartışılır hale geliyor. Masum itirazlar dışında hakemin kararlarına sözle ve hareketlerle itiraz ederlerse kuralın emri sarı karttır. Verilen kararı alkışlamak, iki eliyle başını tutmak gibi bunlara kart uygulayan hakemleri de kutlarım. Topluca yapılan itirazlar daha çok penaltı, kırmızı ve sarı kartlar sonrası oluyor. Buralarda kart uygulanmadan geçiştirilmemesi ve mutlaka FIFA talimatlarına uyulması gerekmektedir. Bu itirazlar takımlara bir şey kazandırmayacağı gibi aksine takımların aleyhine olmakta. Hakemlerin burada uygulamayı eksiksiz yapmaları gerekir. Çünkü Avrupa müsabakalarında futbolcularımız hakemlerden aynı uygulamaları görmeyip cezalı duruma düşmektedirler. Bilinen oyun kuralları dünyanın her yerinde aynen uygulanır. Bizler onları değiştirmeyelim.

 

Galatasaray-Osmanlıspor

Ali Palabıyık

 

Ceza alanında Sneijder'in ayağına basılışını görmedi. Pozisyon net sarı kart ve penaltıydı. Ahmet Çalık ceza sahasında topa uzaktı rakibe darbesi de penaltılıktı. N'Doye'nin Eren'i sakatladığı pozisyon sarı kart olmalıydı. Futbolda hız alarak omuzdan da olsa şarj nizami değildir.

 

Çaykur Rizespor-Gaziantepspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Doğanay'ın rakibin ayağına tehlikeli basışına sarı kart verilmeliydi. Çaykur Rizeli Igıebor'un Gaziantepli Doğanay'a hareketi penaltılıktı.

 

Kayserispor-Adanaspor

Tolga Özkalfa

 

Adanaspor düşmüş, Kayserispor düşme potasının üstüne çıkmış. Rahat bir müsabakaydı. O da bu maçı rahatça idare etti.

 

Beşiktaş-Kasımpaşa

Serkan Çınar

 

Müsabakanın başında Aboubakar ve Oğuzhan'a yapılan sertlikleri gözardı etmesi rövanş faullere sebep olmadı. Hakemin değil, futbolcuların iyi niyetinden oldu. Beşiktaş'ın kazandığı penaltıda kol açıktı, karar doğru. Kasımpaşa golü öncesi taç atışının hakemin sırtından gitmesi Serkan Çınar'ın sahadaki yerinin doğru olmayışından kaynaklandı. Hakemler kolayı yapıp diyagonal koşu yoluna girmiyorlar.

 

Antalyaspor-Bursaspor

Umut Meler

 

Bursaspor'u sıkıntıya sokan müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

 

Atiker Konyaspor-Kardemir Karabükspor

Arda Kardeşler

 

Atiker Konyaspor'un 3 golü ve ondan fazlasını kaçırdığı tek yönlü bir müsabaka, hakem için çok kolaydı ve bir sarı kartla oyunu bitirdi.

 

Trabzonspor-Medipol Başakşehir

Fırat Aydınus

 

Bazı fauller değerlenmese de bu kritik müsabakayı tartışmalardan uzak güle oynaya bitirdi.

 

Gençlerbirliği-Fenerbahçe

Ümit Öztürk

 

Uzun itirazlar edilen ve Fenerbahçe lehine verilen penaltı kararı doğru. Pozisyonda çizgi içinde ayağa basmak vardı. Fenerbahçe'nin iptal edilen golünde topun Sow'un kolundan gidişini iyi tespit etti. O karar da doğruydu.

 

 

Akhisar Belediye-Aytemiz Alanya

Kutluhan Bilgiç

 

Süper Lig'de bu sezon ilk maçını yöneten hakem genelde iyiydi. Mustafa Yumlu-Efecan pozisyonu penaltılıktı ancak önü kapalı olduğu için değerlendiremedi. Onun dışında iyi bir müsabaka yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları