Hakemler sertliğe göz yumuyor

Ülkemizde futbol, agresif oyun şekliyle sergileniyor. 30-40 faul düdüğü çalınan müsabakalar çoğunlukta. Anlamsız faul ve sertlikler nedeniyle müsabakalar sık sık kesiliyor. Oyunun temposu düşüyor. Karşılaşmanın bu kadar durması neticesinde topun oyunda kaldığı süre 40 ile 50 dakikalara kadar düşüyor. Ülkemizdeki bu oyun tarzına alışan futbolcularımız bilhassa uluslararası müsabakaların son 15 dakikasında performans düşüklüğü yaşıyor. Bir çok skor da zaten bu dakikalarda belirleniyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile uluslararası  oyun kurallarında direk vuruşla cezalandırıldığına göre, sakatlıkları önlemekte hakemin de katkısı olmalıdır. Hakemlik yıllarımda futbolcuların rakiplerine girişlerine darbeyi tutturamasalar bile faul çaldığımı hatırlıyorum. FIFA, hakemlere, "Kuralın yasakladığı eylemlerle ısrarla  oynatmamaya yönelik oyun tarzına müsaade etmeyin" diyor. "Oynamak isteyeni oynatmak görevinizdir" diyen yine FIFA'dır. Tıpkı futbolcuların sağlığının korunması direktifinde olduğu gibi. O yüzden faullü ve sert oyunu önleyecek hakemlik kurumudur.

 

Kayserispor-Atiker Konyaspor

Halis Özkahya

 

Skora etkisi olmamasına karşın verilmeyen fauller ve sarı kartlar vardı.

 

Kasımpaşa-Çaykur Rizespor

Fırat Aydınus

 

Verilen penaltı ve kırmızı kart doğruydu. Kasımpaşalı Bozhıkov'un rakibine sarılarak düşürmesine penaltı çalınmalıydı.

 

 

Medipol Başakşehir-Gençlerbirliği

Alper Ulusoy

 

Benzer pozisyonda rakibini formasından çeken Gençlerbirliği'nden Issah'a sarı kart çıktı. Aynı eylemi yapan Visca'ya sadece ikaz verildi. Emre'nin sert itirazlarına kart çıkmadı. Adebayor'un üzerine sıçrayıp düşürülüşü penaltıydı. Frikiği at işaretinin ardından, atışı kullandırmadan su molası vermesinin nedeni anlaşılamadı.

 

Adanaspor-Trabzonspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Adanasporlu Magaye'ye itme nedeniyle verdiği sarı kart doğru. Kararı hakemin yüzüne alkışladığı için ikinci sarı kart daha da doğru. Çünkü bu ikinci hareketler hakemlerce hep sineye çekiliyordu. Adanasporlu oyuncunun rakibine basışını görebilseydi, tam not alırdı.

 

 

Fenerbahçe-Antalyaspor

Mete Kalkavan

 

Fenerbahçeli Neustaedher'e verilen sarı kart doğru. Volkan'ın ceza alanı dışında topu tutması sadece hentbol değil sarı kartlıktı. 42 faullü müsabakayı onun dışında iyi yönetti.

 

 

Osmanlıspor-Akhisar Belediyespor

Barış Şimşek

 

Konuk takımın net kazandığı müsabakayı gayet iyi yönetti. Yere düşen Akhisarlı futbolcunun koluyla topun buluşmasına yere düşmesi nedeniyle devam ettirmesi doğru karardı.

 

Aytemiz Alanya-Kardemir Karabük

Ümit Öztürk

 

Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Yere düşen oyuncunun topun koluyla buluşmasına penaltı verilmemeliydi. Yerdeki oyuncunun kastı olmadığı gibi yapacak bir şeyi de yoktu.

 

Gaziantepspor-Galatasaray

Hüseyin Göçek

 

Frikik ve sonrası gol olan pozisyonda çelmeleme var, karar doğru. Galatasaray'ın penaltı beklediği pozisyonda açık olan sağ kola gelen top için penaltı itirazında Sneijder daha haklıydı.

 

Bursaspor-Beşiktaş

Bülent Yıldırım

 

Zirve yarışında büyük önem kazanan müsabakada maçta faulleri verme yerine oynatma isteği doğru muydu tartışılır. Kırmızı kartı kullanmak istememesi nedeniyle Quaresma bir sarı kartla müsabakayı bitirdiyse şanslıydı. Sivok'un Aboubakar'a bariz gol şansı nedeniyle arkadan müdahalesi sarı değil, kırmızı kartlıktı. Bilal'in ayakları yerden değil yukarıdan çift ayakla müdahalesi için sarı değil kırmızı verilmeliydi.

Yazarın Diğer Yazıları