Hakemlerin yetkisini futbolcular kullanıyor!

FIFA, oyun kurallarında; “hakem bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve oyuncunun saha dışına çıkarılmasını sağlar” der. Yine, “bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa oyunu, top oyun dışına çıkıncaya kadar devam ettirir” der. Yani kural bu yetkiyi hakemlere vermiştir. Ama gelin görünki, bizde hakemler kendilerine verilen bu yetikiyi maalesef kullanmamakta. Tam tersine sakatlık olaylarında hakemlerin bu yetkisini futbolcular kullanıyor. Hal böyle olunca da FIFA bu yetkiyi hakemlerden alsın demekten başka çare kalmıyor. Bizde genelde sakatlık esnasında rakip takım oyuncuları, güya fair-play ruhunu uygulamak adına topu hücum ettiği alanlardan taca atıyor. Sonrasında ise  diğer takım oyuncuları, taç kullanmak yerine topu oyuna 70-80 metre uzaklıktaki kalecisine atarak sokuyorlar. Bu tercih fair-play mi anlamak mümkün değil. Futbolcu kardeşlerime soruyorum; buralarda fair-play var da, rakip ceza alanında hakkı olmadığı halde penaltı yaptırmak için kendini kasıtlı olarak yere bırakan oyuncular, acaba fair-play’den habersizler mi? Yine sahalarımızda sık rastlanan ahlar ve vahlar içerisinde kıvranıp sakatlandığını iddia eden bir futbolcunun, 30 saniye sonra kenardan oyuna girmek için sabırsızlandığı hangi fair-play’in kuralına uygundur.

 

Eskişehirspor-Bursaspor
Yunus Yıldırım
Genelde iyi maç yönetti. Eskişehirsporlu Necati’nin sayılmayan golünde, yardımcı hakem kritik bir bayrak kaldırdı. Pozisyon ofsayt değildi ve karar ev sahibinin aleyhine oldu.

 

Mersin İdmanyurdu-Akhisar Bld.
Abdullah Yılmaz
Akhisarspor’un golü öncesi, Kenan’ın Aydın’a hareketi fauldü. Çağdaş’ın Ben Yahia’yı arkadan itmesi penaltıydı. Yapılan itirazlar hakemlerin bu tip pozisyonları gözardı etmesinden kaynaklanan bu görüntüler bu maçta da devam etti.

 

Elazığspor-Gaziantepspor
Serkan Çınar
Gaziantepsporlu Yasin’in kasti ve yaralayıcı hareketinin kırmızı kartı doğruydu. Ancak Binya’nın daha vahim yaralayıcı faulü de sarı değil kırmızı olmalıydı. Çınar bunu atladı. O pozisyonun hemen yanında olan yardımcısı da kendisine yardım etmedi.

 

Gençlerbirliği-Beşiktaş
Suat Aslanboğa
Uğur Boral ve Hurşut arasında yaşanan pozisyonunda devam kararı doğruydu. Ersan-Petroviç mücadelesinde ise önce Petroviç’in sonra Ersan’ın faulü vardı. İki pozisyonu da  değerlendirmediği için devam kararı doğruydu.

 

Kardemir Karabük-Sivasspor
Çağatay Şahan
Sivaslı futbolcunun eline çarpan top kasıtsız ve devam kararı doğruydu. Deumi topun üzerine düşünce meşin yuvarlak koluna çarptı, devam kararı doğruydu. Hakem genelde başarılıydı.

 

İstanbul BB.-Trabzonspor
Mete Kalkavan
Metin Depe’nin kalabalıkta Serkan’a yaptığı hareket kırmızı kart olmalıydı ancak yeri itibariyle bunu göremedi. Webo’nun kaleci Onur’a hareketi önce fauldü atladı, devamında ise Onur’un Webo’ya yaptığı hareket kırmızıydı. Ama öncekini atladığı için kırmızıyı gösteremedi.

 

Galatasaray-Fenerbahçe
Halis Özkahya
Böylesine sitresi büyük bir maçı genelde iyi yönetti. Biraz geçte olsa Eboue ile Caner sürtüşmesine ikazı doğruydu. Meireles’in iki sarıdan kırmızısı doğru karardı. Dany, Selçuk ve Mehmet Topal’ın kartları doğru, Sezer’in kartında ise futbolcunun hareketi sadece faul olmalıydı. Centilmence geçen müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

 

Kayserispor-Kasımpaşa
Kuddusi Müftüoğlu
Gol pozisyonu olmayan ve genelde orta sahada vasat geçen müsabakayı iyi yönetti. Sarmov’a gösterdiği sarı kart doğru bir karardı.

 

Orduspor-Antalyaspor
Fırat Aydınus
Antalyaspor’un gol iptalinde kaleciye yapılan faul vardı ve karar doğruydu. Orduspor aleyhine verilen penaltıda da elle kasti oynama vardı. Penaltı ve sarı kart doğru karardı.

Yazarın Diğer Yazıları