Halk otobüsü şoföründen kadın yolcuya cinsel saldırı: Birlikte olup paranı vereceğim

Halk otobüsü şoföründen kadın yolcuya cinsel saldırı: Birlikte olup paranı vereceğim
İstanbul Beyoğlu’nda 41 yaşındaki Z.K, evine gitmek için bindiği halk otobüsünün şoföründen gideceği adres konusunda yardım istedi. Şoför, yardım bahanesiyle araçta tuttuğu kadına yolcuları indirdikten sonra cinsel saldırıda bulundu. Saldırıya uğrayan kadının ihbarı sonrası şoför hakkında 20,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Olay İstanbul''un Beyoğlu ilçesinde yaşandı. Evine gitmek için halk otobüsüne binen 41 yaşındaki Z.K. adlı kadın, şoförden gideceği adres konusunda kendisine yardımcı olmasını isteyince kabusu yaşadı. 

Sabah''ta yer alan habere göre; Z.K., adlı kadın evine gitmek için akşam saatlerinde halk otobüsüne bindi. Z.K., otobüs şoföründen evine gideceği başka bir otobüs hattı güzergahında kendisini indirmesini istedi. Otobüs şoförü F.Y., Z.K. adlı kadına yardımcı olacağını söyleyerek güzergahına devam etti. Bir süre sonra araçta yolcu olarak Z.K. ve başka bir kadın yolcu kaldı. Şoför bir süre sonra son durağa gelindiğini ifade ederek otobüsteki diğer yolcuyu indirdi ve Z.K., ile yalnız kaldı. Bu sırada şoför F.Y., araçtan inmek isteyen Z.K.''ye onu gitmek istediği adrese yakın bir yerde indireceğini söyleyerek kalması konusunda onu ikna etti.

Otobüsü yeniden hareket ettiren şoför bir süre sonra otobüsü Taksim Tünel son durağına yakınlarında tenha bir yerde durdurarak ışıkları kapattı. Z.K adlı kadının yanına giden şoför, ''Korkma sana yardımcı olacağım'' diyerek özel sorular sormaya başladı. Konuşma sırasında Z.K.''nin yüzünde bulunan maskeyi indirmeye çalışan şoför F.Y., cinsel tacizde bulundu.

''SENİNLE BİRLİKTE OLUP PARANI VERECEĞİM''

Z.K. yaşadıkları karşısında bağırmaya başlayınca sinirlenen F.Y., ''Neden bağırıyorsun o..., sizin fiyatınız 100 lira, seninle birlikte olup paranı vereceğim'' ifadesini kullandı. Yaşadıkları karşısında çığlık atan kadın, şoförün sefer saatinin gelmesiyle olay yerinden taksiye binerek ayrıldı.

YAŞADIKLARINI EŞİNE ANLATTI

Saldırıya uğrayan kadın yaşadıklarını eşine anlatınca karı-koca karakola giderek otobüs şoföründen şikayetçi oldu. Şikayet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan F.Y., Z.K.''nin otobüse bindiğinde iki defa farklı güzergaha gideceğini belirttiğini bu sebeple son durağa gitmeden araçta sigara içmek için durduğunu ve ışıkları kapattığını söyleyerek tacizde bulunmadığını iddia etti.

20,5 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Olaya ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda Savcılık, F.Y.''nin kontrolündeki otobüste yolcu olarak aldığı genç kadını ikna ve hile yoluyla güzergah dışı otobüste alıkoyarak cinsel saldırıda bulunduğunu belirterek iddianame düzenledi. ''Cebir, Tehdit veya Hile Kullanarak Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma'' ve ''Basit Cinsel Saldırı'' suçları kapsamında 20,5 yıla kadar hapsi talep edilen şüpheli ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Yaşanan olaya ilişkin açıklamada bulunan Avukat Aylin Esra Eren, cinsel saldırı ve cinsel taciz suçlarının birbirinden farklı olduğunu ifade ederek, "Cinsel saldırı suçunun temelinde yaptırım altına alınan fiil; cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesidir. Cinsel davranış; mağdurun vücuduna temas edilerek gerçekleştirilen ve cinsel arzuların tatminine yönelik hareketlerdir. Saldırı teriminden de anlaşılacağı üzere; mağdurun cinsel özgürlüğüne haksız bir müdahale teşkil eden, onun rızası ve iradesi dışında gerçekleşen bir tecavüzü ifade eder." diye konuştu.

Mağdur kadının uğradığı istismar olayında herhangi bir fiziksel eylem olmamasına rağmen sanık tarafından cinsel çağrışımda bulunmasını değerlendiren Avukat Gizem Gonce ise "Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianameye göre yaşanan bu talihsiz olayda; otobüs şoförü sanığın mağdura karşı basit cinsel saldırı suçu işlediğini görüyoruz. Burada basit cinsel saldırı deyiminden; sanık tarafından mağdura karşı sarkıntılık veya cinsel ilişki seviyesine varmayan cinsel hareketlerin yapıldığını anlıyoruz. Cinsel suçlar; Türk Ceza Kanunu''nda yer alan en önemli suç tiplerinden olup, uygulamada kanundaki hassas ayrımların bilinmediği veya dosyaya doğru delillerin sunulamadığı takdirde hem soruşturma hem de kovuşturma aşamasında dosyaların yanlış suç tiplerinden açılmasına ve en nihayetinde bazen sanıkların yargılandıkları mahkemeden, aldıkları cezaya kadar önemli farklılıklar ortaya çıkaracak sonuçlara yol açtığını görmekteyiz." ifadelerini kullandı.