Halk Sağlığı Uzmanı o ayrıntıya dikkat çekti: Veriler birbirini tutmuyor

Halk Sağlığı Uzmanı o ayrıntıya dikkat çekti: Veriler birbirini tutmuyor
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, korona virüsün yayılma hızı verileri ile günlük hasta sayısı verilerinin birbirini tutmadığını belirterek, “Sektörlerin baskısıyla normalleşme, anormal sonuçlara yol açabilir” dedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı korona virüsün yayılma hızı ile günlük hasta sayıları verilerinin birbirini tutmadığını belirterek, “Ancak R0 değeri 1’in altına düştüğünde azalan eğriye geçebiliriz. Oysa biz, günler önce azalan eğriye geçtik. Bu veri, güncel değil, başka bir güne ait olabilir. İkinci bir seçenek ise verinin anlık değil, uzun sürenin ortalaması olmasıdır” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet gazetesinden Sena Yaşar'ın haberine göre,Erbaydar, tedbirlerin 14 gün beklenerek tek tek kaldırılması ve kuluçka dönemini içeren bir sokağa çıkma yasağının konuşulması gerektiği önerisinde bulundu. Bir önlem ortadan kalktığında etkilerini görebilmek için en az 14 gün beklemek gerektiğini söyleyen Erbaydar, “Eğer önlemleri üçer beşer kaldırırsak sıçrama meydana geldiğinde neden kaynaklandığını da bilemeyiz. Aralarına kuluçka süresi koyarak birer birer kaldırırsak, yükselmenin neden kaynaklandığını bilir ve yeni tedbir alabiliriz. Ama sektörlerin baskısıyla normalleşme, anormal sonuçlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Erbaydar “Tüm ihtiyaçlar karşılanarak kuluçka süresini kapsayan 14 gün uzun süreli kapatmalar hâlâ kuvvetli biçimde düşünülmeli” diye konuştu. 

Prof. Dr. Erbaydar, “1.56 olarak açıklanan değere göre, vaka sayısının her gün artması gerekirdi. Her gün açıklanan vaka sayıları ile Bakan’ın açıkladığı değer uyuşmuyor. Ancak R0 değeri 1’in altına düştüğünde azalan eğriye geçebiliriz. Oysa biz, günler önce azalan eğriye geçtik. Bu veri, güncel değil, başka bir güne ait olabilir. İkinci bir seçenek ise verinin anlık değil, uzun sürenin ortalaması olmasıdır” ifadesini kullandı.